Hlavní obsah

Jak do léta zhubnout? Hlavně beze spěchu. Jediný článek, který si k tématu potřebujete přečíst

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak se dostat do prázdnin do formy? Neberte v potaz léto, pondělí ani začátek měsíce. Pokud chcete zhubnout, začněte, ale s rozumem. Rychlé diety se vám totiž můžou vymstít.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Léto klepe na dveře a s tím vyvstávají otázky: Jak se dostat do formy co nejrychleji? Pokud přemýšlíte nad rychlou dietou, najet na intenzivní tréninkový plán a zakázat si všechny sacharidy, zabrzděte. Hubnutí je dlouhodobější projekt, pokud má mít šanci na úspěch. Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě) má k tomu pádné argumenty.

Hubněte pomalu a zdravě

„Nedoporučuji žádné rychlé diety. K ničemu to totiž nevede,“ říká na úvod odbornice. „Pravděpodobně se vám podaří něco zhubnout, pokud ale hubnete rychle, není to pouze tuk, ale i svaly, a to je nežádoucí. Navíc, přísná dieta se nedá držet dlouhodobě a po jejím skončení většinou kila opět naberete, ale v tuku.“ Pro rychlé diety má odbornice pochopení jen v případě, že potřebujete shodit z vážných zdravotních důvodů, například kvůli zásadní operaci. „Rychlé hubnutí do plavek je ale opravdu nesmysl,“ říká Hanka Málková.

Lepší strategií je se pustit do hubnutí pomaleji a zdravě. „Možná nebudete mít letos na dovolené v plavkách o 10 kilo méně (což je problém především ve vaší hlavě, věřte, že okolí to opravdu neřeší), ale nastartujete rozumné postupné ozdravení vašeho jídelníčku a životního stylu,“ nabádá odbornice. „Ve STOBu pořádáme desetitýdenní kurzy zdravého hubnutí, ale ani u těch není hlavním cílem zhubnout co nejvíce kilogramů, slouží především pro nastartování a ukázání správné cesty, která povede k dlouhodobým výsledkům,“ dodává Hanka Málková.

Jak odlehčit jídelníček

  • omezte jednoduché cukry
  • omezte sůl
  • omezte nasycené tuky a přidejte nenasycené (třeba v rybách, oříšcích a rostlinných olejích)
  • přidejte vlákninu (zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné výrobky)
  • hlídejte si příjem bílkovin (ideálně zařazujte rostlinné i živočišné)
  • vynechte alkohol
  • jezte vědomě – díky tomu se nebudete přejídat a začnete si vybírat kvalitnější potraviny

Zkratky k vysněné postavě nevedou

Rozhodně se vyhněte různým hladovkám, detoxům, „dietním shakeům“, ketodietám v prášku, hubnoucím čajům a podobně. Jistě, můžete si do jídelníčku zařadit zelený čaj na podporu metabolismu a pro jeho obsah antioxidantů, ale ten samotný vám nadbytečná kila shodit nepomůže. Chce to dlouhodobější strategii a změnu ve vašem stravování, i k přístupu k jídlu jako takovému. „Žádné speciální potraviny, co by výrazně nakoply metabolismus, bohužel neexistují. Určité potraviny mohou mít mírně pozitivní účinky, ale efekt je opravdu minimální, a proto se o nich nerada zmiňuji, protože to nevnímám v celkovém kontextu nijak zásadně,“ říká odbornice.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Cesta k vysněné postavě? Není to za týden, ani měsíc. Zdravé hubnutí vyžaduje časFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak začít hubnout? Položte si tyto otázky

  1. Ujasněte si svoji motivaci, proč se chcete do hubnutí pustit. Zvažte, jestli je teď na hubnutí vhodná doba a máte na změny dostatek energie.
  2. Zrevidujte svůj jídelníček: Necháváte většinu denního příjmu na večer? Jíte dost zeleniny a ovoce? Máte dostatek vlákniny bílkovin? Nejíte příliš mnoho cukru? Pro zhodnocení jídelníčku můžete využít i nutriční kalkulačky, například program Sebekoučink.
  3. Jak jste na tom s pohybem? Dejte si cíl vyrazit každý den aspoň na krátkou procházku nebo zařadit jinou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit.
  4. Jak je na tom vaše psychika a míra stresu? Spíte dobře a dostatečně relaxujete?
  5. Stanovte si reálný cíl s ohledem na váš aktuální stav: Kolik kilo chcete shodit? Co konkrétně chcete ve svém životním stylu změnit a čeho chcete dosáhnout?

Jděte do toho s pozitivním přístupem

Vyvážený a zdravý jídelníček a dostatek pohybu je věc jedna. Dalším dílkem skládačky je kvalitní spánek a klíčová je také vaše psychika. Pokud budete pořád jen hodnotit, jak se vám vaše tělo nelíbí, budete z toho ve stresu a nikam to nepovede. Naučte se mít svoje tělo, nebo alespoň nějaké jeho části, rádi a opečovávejte ho. Dopřejte si třeba masáž nebo voňavou koupel. Uvědomte si, co pro vás tělo dokázalo.

Pokud ho chcete vylepšit a cítit se v něm lépe, směle do toho. Nedělejte však radikální změny, protože u nich zpravidla nevydržíte. Nastavte si udržitelný režim a změny zařazujte postupně, aby vám to nebylo nepříjemné. Z každého, byť malého úspěchu se radujte. Věnovat čas sama sobě, cvičení a přípravě jídla se vždy vyplatí, neberte to však jako jednorázovou dietu, ale nový životní styl. Jen tak udržíte kila dole.

V novém těle: Pokud potřebujete najít motivaci i klíč k hubnutí, inspirujte se u žen, kterým se povedlo změnit svůj životní styl a shodit spousty kilogramů. Jako třeba čtenářce Veronice!

Načítám