Hlavní obsah

Největší bolesti nohou. Co s propadlou klenbou nebo vbočeným palcem? Poradí fyzioterapeut

Foto: Sorapop Udomsri, Shutterstock.com

Foto: Sorapop Udomsri, Shutterstock.com

Problémy s nohama řeší spousta lidí a zdaleka nejde jen o starší ročníky nebo ženy, které nosí často vysoké podpatky. Společně se zkušeným fyzioterapeutem přiblížíme ty nejrozšířenější a zároveň nejbolestivější obtíže, které dokáží hodně znepříjemnit život.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Křeče, bolesti při chůzi i v klidu, pálení chodidel, otoky nebo mravenčení nohou, tyto příznaky jsou jasným ukazatelem, že s vašima nohama není vše v pořádku. Někteří mají tendenci řešení obtíží odkládat s tím, že „se to snad nějak spraví“, jenže to se zpravidla nestává. Naopak, bolesti se mohou dále zhoršovat, proto je dobré problémy nepodceňovat.

Nohy mohou způsobit obtíže se zády i některými orgány

„Ploché nohy, propadlá nožní klenba a vbočené palce mají jednoho společného jmenovatele, kterým je sešněrování či deformování nohy nevhodnou obuví a její kompletní vyřazení z funkce. Pokud noha nemá dostatečný prostor, nemůže vnímat terén, ‚číst‘ si jej, nemůže na něj ani adekvátně reagovat a přizpůsobit se mu,“ popisuje fyzioterapeut Lukáš Klimpera, který je zároveň zakladatelem společnosti Ahinsa shoes. Zdůrazňuje dále, že to, jak funguje chodidlo, se odráží i do ostatních částí těla.

„Nefunkční nohy znamenají velmi často zvýšené napětí v různých částech těla a jejich přetěžování, které může způsobit i potíže s dýcháním, ovlivnit funkci vnitřních orgánů a celkovou psychickou kondici. Když totiž máte v těle celý den naprosto zbytečně zvýšené napětí, jste i psychicky napjatí, ve stresu, podráždění,“ říká Lukáš Klimpera.

Ploché nohy

Plochá noha představuje pokles nožní klenby, který vede k následné deformaci správného došlapu chodidel. Příčinou je většinou nekvalitní obuv, oslabené svaly nebo obezita, někdy může být na vině genetická predispozice. Ploché nohy vás potrápí otoky, pocitem těžkých nohou, pálením chodidel a křečemi nebo bolestí lýtek po delší chůzi. Chodidlo může bolet od paty až po prsty, častěji se mohou objevovat otlaky, zatvrdliny a kuří oka.

Foto: MVelishchuk, Shutterstock.com

Za bolestivými deformitami nohou stojí většinou příliš těsná a nevhodná obuvFoto: MVelishchuk, Shutterstock.com

Zborcená nožní klenba

Tato deformita vznikne, když klesne příčná nebo podélná nožní klenba, případně obě současně. V přirozeném stavu je klenba vyklenutá a v této poloze ji drží svaly a šlachy v chodidle. Ty se ale mohou oslabit, když nejsou vhodně stimulovány. Hlavním rizikovým faktorem je těsná a nevhodná obuv, ale také fakt, že lidé málo chodí po nerovném a nezpevněném povrchu. K propadu nožní klenby dochází také v těhotenství a u obézních osob. Mezi nejčastější příznaky patří otoky nohou, bolest klenby a chodidel, někdy i lýtek, pálení chodidel. Objevit se mohou i bolesti kolen nebo kyčlí.

Vbočený palec

Vbočený palec na noze (označován také jako „halux“) způsobuje postupná deformace přednoží. Správně by měl palec chodidlo prodlužovat směrem dopředu, v tomto případě se ovšem osa palce vychyluje směrem k ostatním prstům. V místě kloubu se postupem času vytváří boule, která může výrazně bolet, a to nejen při chůzi, ale třeba i v noci. Příčinou bývá zejména nevhodná obuv a oslabení vazů a šlach v oblasti nártu a chodidla.

Řešení většinou existuje

Ve většině případů lze všechny výše zmíněné obtíže řešit, mnohdy je možné výrazné zlepšení. Zásadní je, jestli jsou deformovány kostěné struktury v noze, tedy pokud máte například vbočený palec, ale můžete si jej lehce rukou srovnat do osy, je téměř jisté, že správnou terapií lze palec srovnat až do místa „kam vás to pustí“.

„Primární je opět dát noze přirozený prostor a postupně jí naučit vnímat. Je to stejné, jako když vám vyndají ruku ze sádry, kdy je necitlivá a neumí se pohybovat. Pokud noha pracuje ve svém přirozeném prostoru, její části se většinou postupně zacentrují a noha získá potřebnou sílu. Například pokud bude noha dostatečně ‚ohmatávat‘ terén kolem sebe, začne k tomu využívat pozvolna i vbočený palec, který se začne rovnat. Noha začne tlumit dopady a pružit, čímž se aktivuje nožní klenba a zacentruje kotník,“ uvádí Lukáš Klimpera.

Prevence: Pozor na úzké špičky bot a podpatky

Úplně nejlepší prevencí je nohy často používat, tedy chodit na procházky či běhat. Jakákoli vnější síla, která změní nastavení nebo funkci nohy, je patologická. To jsou třeba úzké špičky bot, podpatky, tvrdé a neohebné podrážky či příliš těžké boty.

„Zkuste vyndat ze své boty stélku a postavit se na ni. Poté zacentrujte prsty tak, aby osa prstu navazovala na osu záprstní kosti. Pokud prsty ‚přetékají‘ mimo stélku, znamená to, že tato bota nohu deformuje,“ radí fyzioterapeut. Problém se však netýká jen obuvi. Například úzké sukně, příliš upnuté džíny nebo objemné plenky u dětí, tedy cokoli, co změní nastavení a funkci jakékoli části těla, se dříve či později projeví nějakými potížemi.

„Samozřejmě existují i speciální neurofyziologická cvičení, se nimiž poradí fyzioterapeut a která je vhodné na konkrétní problémy použít. Opět je ale nutné zmínit, že i kdybychom cvičili tři hodiny denně a zbytek času strávili v nevhodné obuvi, výsledek bude nulový nebo minimální,“ říká Lukáš Klimpera.

Načítám