Hlavní obsah

Jak často měnit tampony a proč je nenosit preventivně? Při špatném použití mohou způsobit infekci

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

O tom, jak správně používat menstruační tampony, se můžete dočíst a doslechnout leccos, ale jste si jisté, že to opravdu děláte správně? Možná se hodí si pár věcí pro jistotu připomenout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na každé ženě je, jaký druh menstruačních pomůcek používá. Po době, kdy byly k dispozici jen vložky, se staly velmi oblíbenými tampony, v současnosti se do popředí dostávají menstruační kalhotky, kalíšky, houby a podobně. Pokud ale patříte mezi ty, které preferují tampony, je dobré se ujistit, zda je používáte správně.

Od kolika let používat tampony?

O tamponech se někdy říká, že je nemohou používat dívky hned od první menstruace, potažmo panny, ale není to pravda, mohou. Jen si musí zvolit menší, užší a s takovým tvarem, aby se dobře zaváděly.

Co ale doporučit nelze, je jakékoli trénování zavádění tamponu před první menstruací, protože pochva není ještě připravena. O její potřebné zvlhčení a také změknutí panenské blány se postarají až hormony, které souvisí právě až s nástupem menstruace, před ní by bylo zavedení tamponu velmi nepříjemné.

Tampony lze používat po celou dobu menstruace, ale vybírejte vždy ty s nejnižší možnou úrovní absorpce (aby šel dobře ven) a podle intenzity krvácení.

Jak často měnit tampon?

V době intenzivnějšího krvácení byste měly tampon měnit po třech až šesti hodinách podle míry nasáknutí a při slabším krvácení po maximálně 7–8 hodinách. „Na spotřebě menstruačních pomůcek nešetřete a vyměňte je v doporučenou dobu, i když vám přijdou čisté. Mohou se v nich začít množit mikroorganismy způsobující vaginální infekce i infekce močových cest a vyrážky,“ uvádí gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Že je tampon plný, se pozná podle toho, že s ním lze zatáhnutím za šňůrku snadno pohnout. Pokud i tak drží na místě, ještě nasáklý není.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Tampony používejte v souladu s tím, co radí výrobce. Obecně by se měly měnit maximálně za 7 až 8 hodinFoto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Tampony na cvičení?

Tampony jsou vhodné i při cvičení nebo fyzické práci. Pokud jsou dobře zavedené, pak se nemusíte bát, že vypadnou. Dobře zavedený tampon se pozná podle toho, že o něm vlastně vůbec nevíte, necítíte jeho přítomnost.

Lze se s tamponem koupat?

Hlavně v létě mají ženy pochybnosti, zda je vhodné se koupat i v době menstruace a ve chvíli, kdy mají tampon. Možné to je, jen by si ho měly vyměnit před koupáním a poté i po něm, zvlášť když se koupou ve sladké a nepříliš čisté vodě, například v rybníku.

Nikdy si ale neberte tampon na koupání jen jako ochranu před bakteriemi z vody, tedy mimo dobu menstruace, to gynekologové nedoporučují.

Jsou tampony bezpečné?

V posledních letech se hodně mluví i o tom, že tampony mohou obsahovat látky nepříliš vhodné pro tělo a způsobující gynekologické záněty, záněty močových cest a další obtíže. Bohužel se ukazuje, že to pravda je, a problém může být i s výrobky označenými jako organické. „I ty mohou obsahovat nežádoucí látky, včetně mikroplastů, PFAS nebo těkavých organických sloučenin, jak upozornila americká organizace Consumer Reports. V roce 2022 zkoumala štítky takových tamponů a zjistila, že obsahují i plasty, jako je polyethylen a polypropylen, a také vonné látky a barviva,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka českého dTestu.

Pokud chcete snížit jakékoli riziko spojené s používáním tamponů, je zásadní, abyste dodržovaly výrobcem doporučenou dobu výměny a nikdy ho v těle nenechávaly déle než osm hodin. Pokud by byla doba delší, zvyšuje se riziko vzniku syndromu toxického šoku, což je stav ohrožující život a související s bakterií stafylokok a toxiny, které produkuje.

Načítám