Hlavní obsah

Cestování letadlem: Proč nenosit legíny, nezouvat se a kam si sedat při turbulencích

Foto: Kostiantyn Voitenko, Shutterstock.com

Foto: Kostiantyn Voitenko, Shutterstock.com

Létání – to je svět sám pro sebe. Přes obrovský nárůst tohoto způsobu cestování ale mnozí stále tápou, jak se do letadla co nejlépe obléct či která místa na palubě jsou ta bezpečnější. A také, jak se zde správně chovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stáhla si kalhoty v letadle a pasažérům vyhrožovala smrtí.

Opil se, navrhoval sex letušce a pak skončil v poutech.

V letadle se strhl pěstní souboj. Zastavily ho tři letušky.

Žena si v letadle ustlala ve skříňce pro zavazadla nad hlavami lidí…

To je jen pár vybraných titulků, které jste v poslední době mohli zaregistrovat v médiích. Jde samozřejmě o výstřelky, jež ale jasně dokazují, že při cestování letadlem musíme být připravení na vše.

Jak se obléct do letadla?

Pohodlně, to už asi nemusíme nikomu zdůrazňovat, když při pohledu do letištních hal vidíme nejčastěji lidi v teplákových soupravách. Zejména na dlouhé lety je to samozřejmě rozumné řešení, ale jak upozornila novinářka Christine Negroni, která se na leteckou dopravu specializuje, ne každé pohodlné oblečení je vhodné a bezpečné. „Do letadla teď všichni nosí legíny jako na jógu. Já se ale vyhýbám všem umělým vláknům, protože je pravděpodobné, že v případě požáru na palubě se hned spálí a přilepí se na vás. K samostatnému požáru může dojít i na zemi, jakmile například při nouzovém přistání opustíte letadlo,“ řekla pro Daily Mail Christine. A ještě dodala, že lidé by se neměli na palubě letadla zouvat. Ani tak s ohledem na ostatní jako spíš z praktických důvodů.

„V akutní situaci byste tak měli dost bolestivou cestu k nouzové skluzavce a do bezpečí. Podlaha může být velmi horká nebo studená, může být pokrytá olejem nebo v plamenech… V takové chvíli nechcete být bosí,“ dodala Negroni.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Boty by měly zůstat na nohouFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Pravidla chování v letadle

Křičící děti, spor o opěrku, sklopení sedadla před vámi… Žebříčku nejotravnějšího chování v letadle, který vzešel z loňského průzkumu mezi dvěma tisíci Brity, ale překvapivě kraluje pití alkoholu. Znepokojení z opilých spolucestujících vyjádřila téměř polovina dotázaných. Dalším nešvarem, který lidi štve, je předbíhání ve frontách či sklápění sedadla i ve chvíli, kdy se servírují nápoje a jídlo.

Dále tu máme stání v uličce, zouvání bot, nepoužívání sluchátek či zdržování při nastupování nebo kontrole dokladů. Jak ale uvedl server Independent, téměř 12 procent lidí přiznalo, že se některého z uvedených prohřešků někdy dopouštějí také. Bez zajímavosti není ani údaj, že téměř 74 procent lidí se domnívá, že před sklopením sedadla je vhodné se nejprve zeptat pasažérů za vámi.

Bezpečnost především

Říkáte si, že být připoutaní i během klidného letu je zbytečné? Změníte názor, až uvidíte, jak si člověk před vámi rozbil při nečekané, prudké turbulenci hlavu o skřínku na zavazadla. Zůstat připoutaní pokud možno během celého letu není zbytečná buzerace, ale velmi rozumné rozhodnutí.

Pokud se vám dělá při turbulencích špatně, snažte se sedat si na přední místa v letadle, ta zadní jsou z tohoto pohledu nejhorší. Na to je ale potřeba myslet předem. A připlatit si nebo o ně zkusit při odbavování požádat. Snaha o výměnu sedadla až na palubě je také považována za jeden z velkých nešvarů a strhávají se kvůli tomu často hádky. A leckdy i pěstní souboje, tak jak se stalo nedávno během cesty z Tchaj-peje do San Franciska. Statečné letušky ale situaci zvládly a let mohl pokračovat.

Anketa

Co vás při cestování letadlem nejvíc štve?
Sklápění sedadel
14,8 %
Předbíhání ve frontě na odbavení
1,2 %
Křik dětí a kopání do sedačky
75,9 %
Předražené služby na letištích
2,8 %
Opilí či hluční spolucestující
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20988 čtenářů.

Načítám