Hlavní obsah

Extravagantní elegán Jiří Korn slaví 75. Řádí na pódiu a užívá si lásku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Na české hudební scéně se pohybuje desítky let, koneckonců první desku vydal už v roce 1967. Jiří Korn ale není žádné retro. I když dnes slaví 75. narozeniny, stále drží prst na tepu doby. Je totiž neuvěřitelně multitalentovaný, hudební žánry střídá skoro stejně často jako pro něj typické extravagantní brýle a na pódiu stále řádí, jako by mu bylo dvacet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to asi největší chameleon českého showbysnysu, a to jak módně, tak i hudebně. Jiří Korn začínal v 60. letech v rockové kapele Rebels, pak dva roky strávil v dnes už legendárním Olympicu a nakonec se vydal na sólovou dráhu. A díkybohu za to, protože už skoro 60 let je tak dnešní oslavenec Jiří Korn naprosto nepřehlédnutelnou osobností české hudební scény.

Rockové počátky

Psal se rok 1967 a Jiří Korn s hudebníkem Svatoplukem Čechem (jen pro zajímavost: je to bratr Františka Ringo Čecha) založili rockovou kapelu Rebels a hned o rok později vydali svou první desku nazvanou podle jejich asi nejznámější písně Šípková Růženka.

V roce 1970 se ale kapela rozpadla a Jiří Korn se na dva roky zabydlel v kapele Olympic, kde zpíval a hrál na baskytaru. Pak se ale rozhodl vydat se na sólovou dráhu a odstartovala ta pravá jízda.

Hvězda jménem Jiří Korn

Korn toho totiž umí o mnoho víc než „jen“ zpívat. Tančí, stepuje, hraje na baskytaru, má herecký talent a jeho ikonický hlas fanoušci jednoduše milují.

V 80. letech patřil ke stálicím tehdy oblíbeného televizního kabaretu Možná přijde i kouzelník a jeho nerozlučným parťákem byla Helena Vondráčková - Já půjdu tam a ty tam, Já na bráchu blues, To pan Chopin, to je opravdu jen malý výběr ze slavných duetů, které spolu nazpívali. Ale Korn má na svém kontě samozřejmě nespočet dalších slavných songů. Nebo snad nepamatujete na Miss Moskva, Karel nese asi čaj, kterou nazpíval s Vilémem Čokem, Windsurfing…?

V roce 2002 pak Korn inicioval vznik uskupení 4TET ve složení Jiří Korn, Jiří Škorpík, Dušan Kollár a David Uličník. Tihle čtyři geniální zpěváci pak dávali nový kabát starým Kornovým songům, ale netradičním způsobem přezpívávali i písně jiných interpretů a skladby z oblasti vážné hudby. Takhle dali nový kabát třeba písni Lion Sleeps Tonight, Lady Carneval, ale třeba i české hymně či barokní koledě Chtíc, aby spal. Letos ale 4TET oznámil definitivní rozpad.

Korn nejspíš však nemá čas smutnit, tenhle extravagantní elegán totiž v rámci své velkolepé koncertní tour Korncert jezdí po celé republice a v podstatě všude má vyprodáno.

Soukromí si Korn chrání

Jiří Korn rozhodně nepatří k hvězdám, které by o svém soukromí rády a často hovořily. Ženil se třikrát. Svou první ženu Hanu si bral v roce 1972, ale poměrně brzy vše skončilo rozvodem. Jeho druhou ženou byla Kateřina Kornová. Svatba se konala v roce 1991, kdy už byla těhotná, a brzy po svatbě přišel na svět jejich první syn Filip. Rok po něm se narodila dcera Kristina.

Syn Filip má ale těžký handicap - byla mu diagnostikována mozková obrna, porucha vývoje motorických oblastí mozku a později i epilepsieautismus. Jiří i Kateřina se s tím poprali, synovi se plně věnovali, ale jejich manželství v druhé polovině 90. let ztroskotalo. Rozešli se ale v dobrém a mají mezi sebou přátelské vztahy.

Po krachu druhého manželství si Korn začal střežit soukromí snad ještě víc, ale někdy kolem roku 2009 se po jeho boku začala objevovat sympatická a o 25 let mladší brunetka Renata Cieslerová. Seznámili se na golfu, který oba milují. V roce 2017 do toho tak Korn praštil potřetí a vypadá to, že konečně našel štěstí v lásce.

Jiří Korn jako by nestárl, minimálně energie a vitality má snad na rozdávání. Podobně je na tom i Helena Vondráčková, Marie Rottrová i Helen Mirren: V čem tkví kouzlo jejich (ne)stárnutí

Související témata:
Kateřina Kornová

Načítám