Hlavní obsah

Narodili jste se v 70. letech? Jste generace nezávislých lidí se šrámy na duši a problémy v partnerství

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Každé desetiletí má svoji specifickou charakteristiku a lidé, kteří se v té době narodili, jsou si v něčem základním podobní. Jak je na tom generace 70. let 20. století a jak ji konkrétně ovlivňuje rok narození? Možná budete překvapeni, jak moc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Roky 1970–1979 neboli 70. léta 20. století jsou obdobím, které ve svobodném světě po uvolnění v druhé polovině 60. let nastolilo zcela nová témata. Doba velkých kontrastů –rebelií, mezinárodního terorismu a násilí, ale i doba zlomových objevů, odvážných futuristických vizí a hvězdné inspirace. Skončila válka ve Vietnamu a západní svět se potýkal s velkými ropnými krizemi. Zrodil se punk, proslavila ABBA, nosily se zvonáče, vypasované košile, vysoké kozačky, velké vzory i brýle (tohle jsme nosili v sedmdesátkách). V tehdejším Československu se vrátila totalita, cenzura a nesvoboda v podobě normalizace a okupace území sovětskými vojsky.

I lidé, kteří se narodili v sedmdesátkách, v sobě nesou stopy času velkých kontrastů. Lidé s vyhraněnými názory, vysokou mírou šarmu, originality, velké citlivosti, kreativity a nezávislosti na jedné straně, ale také výstřednosti a sklonem k závislostem především ve vztazích na straně druhé. Nesou v sobě pečeť individualismu i citové uzavřenosti, ale také výjimečného smyslu pro umění – převážně pro hudbu a divadlo.

Husákovy děti

Husákovy děti, jak se také říká lidem narozeným v sedmdesátkách, dokáží být v lásce věrní a spolehliví. Do partnerství si ale tito lidé bohužel často vybírají nevhodné protějšky. Mají tendenci si druhé lidi příliš idealizovat nebo se je snaží předělat podle svých – poměrně náročných – představ. Vyžadují podobné vlastnosti a životní hodnoty, které vyznávají oni sami. Ve chvíli, kdy zjistí, že jejich partner není tím, kterého si vysnili, trpí a stahují se do své vnitřní ulity. Lehce podléhají melancholii, depresím, úzkostem nebo závislostem různého druhu. Může je provázet řada zdravotních problémů psychosomatického původu. A jaké vlastnosti převládají v jednotlivých letech?

Rok 1970 dodává hloubavost a tvořivého ducha

Lidé roku 1970 jsou bystří, intelektuálně zdatní, vkusní i originální. Jde o přirozené vůdce. Touží po úspěchu a veřejném uznání. Mají však tendenci dělat jen to, co je baví – v tom případě jsou i optimističtí a společenští. Ve chvíli, kdy jsou donuceni se zbavit své kreativity a tvořivosti, začnou o sobě pochybovat, uzavírají se a mohou i zatrpknout.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Lidé, kteří se narodili v roce 1970, jsou podle numerologie bystří, vkusní a originálníFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Rok 1971 naděluje zdravý selský rozum

Přirozeně moudří, takoví jsou lidé z roku 1971. Rození stratégové, kteří dobře vědí, jak vládnout světu i svému domovu. Přitom citliví, kreativní i originální, a navíc velmi přitažliví pro druhé pohlaví. Musejí si však dávat dobrý pozor, aby se v životě nepohybovali jen na škále vůdce/svůdce. Sami mohou být svedeni světskou mocí – penězi, sexem nebo alkoholem.

Rok 1972 přináší fantazii a kreativitu

Ti, co se narodili v roce 1972, jsou velmi vnímaví lidé s velkou vnitřní silou. Nepostrádají šarm, společenskost i přátelskost. Nechybí jim ani odvaha. Jejich slabou stránkou je přecitlivělost, která v některých případech vede až k plachosti nebo vyhýbání se společnosti druhých. Pokud ale mohou tvořit a do své kreativity zapojit i ostatní, září jako sluníčka.

Rok 1973 naděluje diplomacii a smysl pro partnerství

Vybavení velkou dávkou empatie i smyslem pro partnerství jsou zástupci roku 1973. Diplomatičtí, milí, vstřícní. V partnerství touží po harmonii, projevují velkou míru vstřícnosti. Bývají i velmi houževnatí, někdy paličatí, a když se jim nedaří, i výrazně vzdorovití. Při stresu značně výbušní a vzteklí, proto by si měli najít vhodný způsob odpočinku a nejednat pod tlakem. Rádi zdůrazňují vlastní zásluhy.

Rok 1974 dodává pohotovost a manuální zručnost

Pracovití, zruční a šikovní, takoví jsou lidé narození v roce 1974. A také velmi kreativní, originální s bohatou fantazií. Zdobí je jedinečnost, odvaha i touha být prospěšnými. Mají výdrž, věci dotahují vždy do konce. Možná by neměli své city tak zatěžovat rozumem a druhým ukázat i svoji spontánnější část osobnosti.

Rok 1975 naděluje sílu a energii

Lidé narození v roce 1975 dokážou vše, co si zamanou. Jsou silní a ve svých názorech pevní. Mají mnoho energie, věří svým ideálům a dokážou za nimi jít s pozoruhodnou výdrží. Jsou také velmi praktičtí a soustředění na cíl. Umějí motivovat sami sebe a projevovat nesmírnou ctižádostivost. Pokud se jim ale nedaří, začnou tříštit svoji pozornost na mnoho věcí najednou. Stávají se roztržitými, přecitlivělými nebo vzdorovitými. Mají však smysl pro všechno nové a zajímavé.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Rok 1975 naděluje svým zrozencům sílu, energii a optimismusFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Rok 1976 je obdařený otevřeností a bystrostí

Zrozenci roku 1976 jsou velmi kreativní, originální lidé s bohatým vnitřním životem. Zdobí je i dobrodružná povaha. Mají talent ve všem vidět něco vzrušujícího a krásného. Obvykle mívají také dobrý smysl pro rodinu, jsou to skvělé mámy a tátové. V partnerství jsou citliví, všímaví, se zájmem o druhé. Měli by si však dávat pozor na tříštění energie a svých zájmů. Naučit se soustředit se na jeden cíl a nezačínat stále s novými věcmi, dokud ty staré ještě nedokončili.

Rok 1977 dodává velkou intuici i smysl pro detail

Ti, co mají ve svém rodném listě zapsaný rok 1977, jsou velmi citliví s hlubokým pochopením pro trápení druhých. Jsou to takové vrby, které ochotně vyslechnou strasti a stesky svých partnerů. Sami sobě však většinou poradit neumějí. Své bolístky skrývají hluboko v duši, kde se hromadí a časem mění v třeskutou směs, která hrozí výbuchem v nejméně vhodném okamžiku. Stávají se podrážděnými, depresivními nebo propadají závislostem. Vždy je však zdobí přemýšlivost, vnitřní moudrost a smysl pro duchovno.

Rok 1978 naděluje činorodost a organizační schopnosti

Zrozenci roku 1978 jsou schopní lidé. Výkonnost, smysl pro organizaci a strategii jsou jejich největšími výhodami. Obtížné soustředění, roztěkanost a přecitlivělost zase slabostmi. Mohou být velmi šikovní ve finančních záležitostech, ale při investování by měli být opatrní a pečlivě naslouchat svému vnitřnímu hlasu. Mají vynikající intuici. Lidé roku 1978 zrají jako víno – čím starší, tím lepší.

Rok 1979 dodává analytické schopnosti a moudrost

Ti, co se narodili v roce 1979 jsou moudré hlavy. Bystří, intelektuálně velmi zdatní s analytickým typem myšlení. Dobře chápou hlubší souvislosti a v nepřehledných situacích se dokážou rychle a správně zorientovat. Jsou to také dobří rádci – jejich rady mívají cenu zlata. Nesnášejí však autority a i oni sami odmítají být autoritami. Někdy jsou sobečtí, nestálí a občas i pesimističtí.

Načítám