Hlavní obsah

Pampelišky jako spása pro vaše zdraví. Nejlepší způsoby, jak je využít od květu po kořen

Foto: Tati Liberta, Shutterstock.com

Foto: Tati Liberta, Shutterstock.com

Pampelišky jsou více než jen plevel na trávníku. Tyto nenápadné a často likvidované rostliny můžou být skutečným pokladem pro naše zdraví. A dají se zpracovat od kořenů po květ!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pampeliška nebo také smetánka lékařská (Taraxacum officinale) je rostlina považovaná za plevel. Běžně se vyskytuje po celém světě a má dlouhou historii v tradiční medicíně. Používala se pro léčení různých onemocnění a podporu celkového zdraví - je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Květy pampelišek

Květy pampelišek jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů a snižují záněty. Tradičně se používají k výrobě medu, sirupů a tinktur, užívaných při podpoře imunitního systému a v boji proti nachlazení a chřipce.

Zářivě žlutá kvítka mají také močopudné vlastnosti, takže se díky nim odplaví toxiny z těla a podpoří zdraví ledvin. Konzumovat je můžete ve formě čaje nebo vyrobit extrakt, který prospěje při onemocnění močového ústrojí nebo těm, kdo mají problémy s nadměrným zadržováním tekutin.

Listy pampelišek

Listy pampelišek jsou plné živin, včetně vitaminu C, vitaminu A, vápníku a železa. Mají diuretické vlastnosti a pomáhají při detoxikaci těla, podpoře trávení a snižování zánětů v těle. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která udržuje zdravou střevní mikroflóru a reguluje hladinu cukru v krvi.

Pampeliškové listy jsou hojně používány v kuchyni a jsou součástí mnoha receptů po celém světě. Ze syrových můžete udělat salát či je dát do smoothie, nebo je uvařit stejně jako špenát.

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Pampelišky nejsou plevel, ale požehnání pro vaše zdravíFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Stonky pampelišek

Pampeliškové stonky jsou často opomíjenou částí této rostliny, ale i ty mají nemalý zdravotní přínos. Obsahují vlákninu, jsou bohaté na minerály jako draslík a hořčík, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů a nervového systému.

Stonky lze konzumovat syrové nebo vařené. Mohou být přidány do salátů, omáček nebo smoothie jako zdravá a chutná přísada.

Kořeny pampelišek

Kořeny obsahují látku známou jako inulin, která podporuje produkci žluči a trávení tuků. Tradičně se využívají k podpoře trávení a léčbě zažívacích potíží a podpoře jater a žlučníku. Jsou také bohatým zdrojem vitaminů B a C, železa, vápníku a hořčíku, které pomáhají posilovat imunitní systém a zlepšovat celkové zdraví. Mají i protizánětlivé účinky a napomáhají snižovat bolest spojenou s artritidou a dalšími zánětlivými onemocněními.

Ze sušených kořenů pampelišek se nejčastěji vyrábějí čaje, extrakty nebo doplňky stravy. Pampeliškový čaj z kořene pomáhá odvodňovat tělo a podporovat zdraví ledvin.

Recepty z pampelišek, které si můžete snadno připravit doma

Načítám