Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Pampeliška nebo také smetánka lékařská (Taraxacum officinale) je rostlina považovaná za plevel. Běžně se vyskytuje po celém světě a má dlouhou historii v tradiční medicíně. Používala se pro léčení různých onemocnění a podporu celkového zdraví - je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Květy pampelišek
Květy pampelišek jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů a snižují záněty. Tradičně se používají k výrobě medu, sirupů a tinktur, užívaných při podpoře imunitního systému a v boji proti nachlazení a chřipce.
Zářivě žlutá kvítka mají také močopudné vlastnosti, takže se díky nim odplaví toxiny z těla a podpoří zdraví ledvin. Konzumovat je můžete ve formě čaje nebo vyrobit extrakt, který prospěje při onemocnění močového ústrojí nebo těm, kdo mají problémy s nadměrným zadržováním tekutin.
Listy pampelišek
Listy pampelišek jsou plné živin, včetně vitaminu C, vitaminu A, vápníku a železa. Mají diuretické vlastnosti a pomáhají při detoxikaci těla, podpoře trávení a snižování zánětů v těle. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která udržuje zdravou střevní mikroflóru a reguluje hladinu cukru v krvi.
Pampeliškové listy jsou hojně používány v kuchyni a jsou součástí mnoha receptů po celém světě. Ze syrových můžete udělat salát či je dát do smoothie, nebo je uvařit stejně jako špenát.

Pampelišky nejsou plevel, ale požehnání pro vaše zdravíFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com
Stonky pampelišek
Pampeliškové stonky jsou často opomíjenou částí této rostliny, ale i ty mají nemalý zdravotní přínos. Obsahují vlákninu, jsou bohaté na minerály jako draslík a hořčík, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů a nervového systému.
Stonky lze konzumovat syrové nebo vařené. Mohou být přidány do salátů, omáček nebo smoothie jako zdravá a chutná přísada.
Kořeny pampelišek
Kořeny obsahují látku známou jako inulin, která podporuje produkci žluči a trávení tuků. Tradičně se využívají k podpoře trávení a léčbě zažívacích potíží a podpoře jater a žlučníku. Jsou také bohatým zdrojem vitaminů B a C, železa, vápníku a hořčíku, které pomáhají posilovat imunitní systém a zlepšovat celkové zdraví. Mají i protizánětlivé účinky a napomáhají snižovat bolest spojenou s artritidou a dalšími zánětlivými onemocněními.
Ze sušených kořenů pampelišek se nejčastěji vyrábějí čaje, extrakty nebo doplňky stravy. Pampeliškový čaj z kořene pomáhá odvodňovat tělo a podporovat zdraví ledvin.