Hlavní obsah

Duben na zahradě? Není čas ztrácet čas! Stříhejte, plejte, sázejte, mulčujte a upravte trávník

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Duben je tím pravým startem zahradničení. Na zahrádce začíná být hodně práce, proto využijte každé příhodné chvíle, abyste to všechno stihli. Náš kalendář zahradníka vám s tím pomůže.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počasí začíná být příznivé na to, abyste se pustili nejen do úklidu zahrádky po zimě a přípravy záhonů, ale také do dalších prací, pro které je právě tento měsíc ideální. A abyste na něco nezapomněli nebo si to mohli lépe naplánovat, hezky si to společně zrekapitulujeme.

Co v dubnu udělat v užitkové zahradě

Co stihnout na zahrádce, která má přinést hlavně užitek? Právě v tuto chvíli si můžete založit na úrodu během celé sezony. Takže co udělat?

  • Je čas dohnat vše, co jste nestihli při podzimním prořezu peckovin.
  • Kolem stromů v zahradě ukliďte zbytky staré trávy nebo ještě i listí a okopejte je. Aby voda od kořenů zbytečně rychle nevysychala, měli byste okolí kmene po okopání zamulčovat.
  • Peckoviny můžete omladit nebo seřezat, pokud jste to neudělali loni po odplození.
  • Pokud chcete vysadit ovocné stromy nebo vinnou révu, tak na to je také teď dobrá doba. Před vysazením je na pár hodin namočte do vody a také je opravdu důkladně prolijte vodou, než zahrnete jámu, do které je vkládáte. I po výsadbě je zapotřebí je několik týdnů pořádně zalévat, dokud nezačnou obrůstat.
  • Koncem dubna můžete roubovat jabloně a další ovocné dřeviny.
  • Do připravených záhonků nebo skleníku můžete vysévat salát, ředkvičky, červenou řepu a hrášek. Dobré je si postavit plán výsadby na celý rok.
  • Kolem poloviny dubna můžete začít vysazovat brambory – čas volte podle odrůdy. Lze použít ty předklíčené, ale i naklíčené. Možná pro vás bude zajímavá informace, že na velikosti sadbových brambor nezáleží – rozhodně to není tak, že by větší brambory znamenaly větší výnos. Brambory vysazujte do propustné zeminy hlinito-písčité, kterou doplníte o kompost.
  • Okopejte a pohnojte jahody, které jste zbavili všech uschlých částí.
  • Pěstitelé bylinek mohou ty víceleté sestříhat, nové sazeničky do záhonku zasaďte až koncem dubna, ale můžete si vysít do truhlíku třeba šnytlík, bazalku nebo saturejku.
  • Jestliže máte skleník nebo fóliovník, můžete koncem dubna začít vysazovat okurky a rajčata, ale jen když je nakloněná i předpověď počasí – nemělo by už mrznout, ani v noci. Rozhodně byste si mohli doma předpěstovat tuto sadbu ze semínek – a přidejte i cukety.
  • Do záhonků lze už vysít mrkev a ředkvičky, petržel, kapustu, pozdní druhy kedluben, ředkev, tuřín nebo třeba kopr. Z předpěstované sadby lze na venkovní záhony vysadit zelí, kadeřavou kapustu, hlávkový salát nebo pórek.
  • Než osázíte záhony, můžete ošetřit cestičky kolem nich přípravky proti plevelům. Záhony na pěstování je lépe plevele zbavit mechanicky a nezanášet si je žádnou chemií.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

V dubnu okopejte okolí stromů a keřů a zamulčujte je, aby se voda zbytečně rychle neodpařovalaFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co v dubnu udělat v okrasné zahradě

I ti, kteří mají zahrádku jen pro okrasu a nic jedlého na ní nepěstují, mají v dubnu napilno.

  • Je ideální čas založit nový trávník nebo dát po zimě do pořádku ten starý – včetně možnosti doplnit případná holá místa a zasít travní semena. Rozhodně je dobrá doba na odstranění mechu, první posekání, provzdušnění a vertikutaci, samozřejmě i pohnojení. První sekání by mělo být na výšku asi pět centimetrů a ideálně v době, kdy už nehlásí návrat zimy, tedy nějaké větší mrazy. Co udělat s trávníkem na jaře?
  • Je dobrý čas na vysévání letniček anebo můžete vysazovat odolnější druhy na záhonky, ale s tím je lepší počkat na dobu, kdy už nemrzne, nebo je dát za okno či do skleníku. Při příznivém počasí můžete koncem měsíce vysadit i mečíky, ale neuděláte chybu, pokud s tím počkáte až na květen.
  • Okrasné keře si zaslouží okopat, dobře zalít, přihnojit a také zamulčovat. Na jejich jarní střih je už většinou pozdě, to se dělá brzy na jaře. Ale ty, které kvetou na jaře, tedy šeřík, jasmín, tavolník nebo zlatice, lze prořezat i po odkvětu, a to zhruba jednou za tři roky.
  • Jestli chcete vysadit nové okrasné keře a stromy, tak je na to také teď správný čas, protože si potřebují do další zimy vytvořit silný kořenový systém.
  • Až začnou odkvétat jarní cibuloviny, odstraňte jejich květy předtím, než se začnou tvořit semeníky. Listy na nich ale ponechejte, dokud samy nezežloutnou a neuschnou.
  • Jestli jste to ještě neudělali, prořežte růže. Odstraňte suché větvičky a zakraťte výhony na tři až pět oček. Pravidlem je, že čím je výhon slabší, tím víc do něj střihněte a tím víc ho zkraťte. Je žádoucí růže i přihnojit. Měli byste od nich také odstranit kopeček mulče nebo jehličí, kterým jste je zazimovali. Pro ty, již chtějí růže pěstovat a vědět o nich víc, máme speciál.
  • Projděte zahradu a odstraňte všechno, co spálil mráz, co uschlo nebo nevypadá dobře.

Načítám