Hlavní obsah

9 potravin s podivnými názvy. Bačajka, Balsýr i Fitness vejce!

Foto: Greta Blumajerová

Nad některými názvy potravin zůstává rozum stát...Foto: Greta Blumajerová

Co všechno už dnes nese přívlastky fitness, wellness nebo třeba fit? A na jaké další podivně znějící názvy potravin můžete v obchodech narazit? Vyfotili jsme je pro vás!

Článek

Někdy zaběhlé a známé názvy potravin usměrní Evropská unie, jindy zase vyhraje trend nad selským rozumem. A tak se hyper zdravě znějící přívlastky wellness nebo fitness sázejí na jeden výrobek za druhým. Podívejte se, na jaké podivné názvy potravin jsme narazili v běžných obchodech!

Foto: archiv redakce

Fitness vejce. Co si pod nimi představit? Ty s bujnější fantazií možná napadne skupina odhodlaných nosnic, které ve volných chvílích trénují figuru na běžících pásech a posilovacích strojích. Ve skutečnosti lákavý růžový obal skrývá vejce z klecových chovů s tím rozdílem, že výrobce garantuje minimální obsah některých vitaminů a minerálů, které by měly příspívat vašemu zdraví. Toho lze docílit druhem krmiva.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Pokud jste foneticky přečetli z fotky název jako Másílko a myslíte si, že jde o máslo, mýlíte se. Výrobek se oficiálně jmenuje M-Sielko a jde o směsnou pomazánku z převážně rostlinného tuku. „Výrobek, který by se jmenoval máslo, musí být s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a s obsahem mléčných netuků v sušině maximálně 2 %,“ potvrzuje odbornice na značení potravin Veronika Křepelková.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Čabajka? Ale kdeže! Tu totiž hlídá Evropská unie, nařídila na ni ochrannou značku původu. V Čechách se proto musí vyrábět pod jiným názvem. Chuť i receptura zůstala stejná.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Studenská pochoutka sice připomíná játrovou paštiku, ale není tomu tak. Obsah jater je pouze 10 %, zatímco pravidla stanovují procent 25. K tomu přidejte 26 % vepřového masa, sádlo, kůži, aroma a pochoutka je na světě. Výrobce ovšem zákazníka neklame, protože název slibuje jen chutnou svačinu, výrobek je navíc připravován podle původní receptury z roku 1917. Název je patrně odvozen od města Studená, kde má společnost závod.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Kuře na smetaně. Komu by se při zhlédnutí názvu nezačaly sbíhat sliny? Počítejte však s tím, že v balení je sušená smetana zastoupena celými 4 % a „sušené kuřecí maso prášek“ přesně 0,2 %.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Zní vám název Balsýr podezřele? Nemusí! „Rozdíl mezi balkánským sýrem, sýrem balkánského typu a Balsýrem není žádný. Vždy se jedná o přírodní měkký bílý sýr v solném nálevu. Balsýr je jen obchodní název výrobku,“ ubezpečuje Ivana Kadlecová z obchodní sítě Tesco.Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Poličan Fit. Také vám to dává smysl, že na dietu je nejlepší poličan? Zatímco v konkurenčním standardním výrobku dle etikety najdete ve 100 g 38,73 g tuku, ve variantě fit 26 g, tedy zhruba čtvrtinu celkové hmotnosti. Nebo vám stále označení „Fit“ není jasné?Foto: archiv redakce

Foto: archiv firem

Ach ty názvy. Stačí před označení hlavní suroviny přidat kouzelné „à la“ a rázem můžete v etiketě proměnit krabí maso v drcené maso z treskovitých ryb surimi.Foto: archiv firem

Foto: archiv redakce

Krafka – sýr pro děti, podle etikety Lahodná svačinka pro každý den. Co na tom, že v 55% sušině obsahuje hned 48 % tuku (pro srovnání klasický Eidam mívá 45 %, nízkotučný 30 %). A ještě k tomu to provokativní „f“.Foto: archiv redakce

A na jaké zvláštní názvy potravin jste narazili v obchodě vy?

Související témata:

Načítám