Hlavní obsah

Svatební účes se závojem, sponou nebo perličkami? Musí ladit k vašim šatům!

Foto: Greta Konečná Blumajerová

Foto: Greta Konečná Blumajerová

Jsou chvíle, kdy je účes ještě důležitější než obvykle. Například o svatebním dni! Přinášíme inspiraci pro nevěsty na tuto sezonu a také návod, jak nad výběrem svého svatebního účesu přemýšlet. Co všechno při tom hraje roli?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Svatební šaty, líčení a účes. To je svatá trojice, kterou před svatbou musíte bedlivě promyslet. Zaměříme se na poslední jmenované, což je úprava vlasů na svatební den. „Styling, včetně účesu a líčení, musí být v harmonii s celkovým konceptem svatby a ladit se šaty i kyticí. Boho víla, nebo glamour princezna je veliký rozdíl, ale přesto to nevěsty někdy nerozlišují. V tom se je vždy snažím nasměrovat,“ uvádí vizážistka Nikol Kordule (@just.nikol).

Podle čeho vybírat svatební účes

Do výběru toho správného účesu vstupuje několik proměnných a nejde jen o to, co je právě in: „Trendy jsou jedna věc, ale účes se musí vždy přizpůsobit dané nevěstě, jejímu stylu, vlasům i obličeji,“ vysvětluje make-up artistka a hairstylistka Soňa Šajdáková (@panasonica). Při výběru je také třeba zvážit, zda budete mít závoj: účes pak musí být takový, aby se měl hřebínek o co opřít. Co dalšího je nutné vzít v úvahu?

1. Proporce obličeje i postavy

Boho drdol lze přizpůsobit různým tvarům obličeje, kdežto jeho super hladká varianta bude opravdu slušet jen nevěstám, které se mohou pyšnit velmi symetrickou tváří. A přesně to musíte zvážit: proporce obličeje a také celé postavy. „Někomu drobnějšímu bude slušet klidně i hodně objemný účes, ovšem slečně plnoštíhlé postavy nikoliv,“ upozorňuje hairstylistka Petra Soukupová (@petrasoukupova_com).

2. V čem se dobře cítíte

Je důležité, abyste svůj svatební den prožily v co největší pohodě, proto při rozhodování myslete také na to, jak jste zvyklé vlasy nosit a v čem se cítíte nejlépe. Culík či drdol je možné posadit výše na temeno, nebo níže do týla, tak vyzkoušejte, co je vám nejpříjemnější.

3. Styl svatby a šatů

Podstatné také je, v jakém duchu má účes být a k jakým šatům ho ladíte. „Pokud budou rozevláté, hladký drdol k nim nebude dávat smysl. K boho stylu bych volila spíš volnější drdol, třeba s copánkem na boku,“ vysvětluje Petra Soukupová. „Jestli jste naopak zvolily glamour model a budete mít svatbu na zámku, můžete si dovolit hladký drdol nebo rozpuštěné vlasy navlněné do hollywoodských vln.“

Nejhezčí účesy podle kvality vlasů

Bohužel ne každý účes se hodí pro každé vlasy. Velkou roli hraje jejich kvalita, proto je šikovné se při promýšlení stylingu poradit s profesionálem. „Nejdřív zjistím, zda by nevěsta chtěla rozpuštěnou variantu, nebo drdol, a pokud vyhrají rozpuštěné vlasy, snažím se zvážit jejich texturu a to, zda vydrží navlněné celý den i noc,“ popisuje Soňa Šajdáková.

  • Máte jemné vlasy, které rády plihnou? Pak je lepší zvolit drdol nebo alespoň polorozpuštěnou variantu – i ta je nadčasová. „U drdolu je výhoda, že se o vlasy nemusíte vůbec starat a máte jistotu, že vydrží ve stejném stavu po celou dobu,“ upozorňuje hairstylistka.
  • Toužíte po speciálním účesu? Není třeba se stresovat, že si chcete nechat vlasy na svatbu narůst nebo že je nemáte dostatečně husté… Do drdolů se běžně používají výplně nebo se vlasy dají prodloužit pomocí clip-inů. „Nebojte se, nejde o žádné retro, výplně jsou maličké tak akorát, aby šly pěkně schovat,“ ujišťuje Soňa Šajdáková.

Svatební účesy 2024

Co letos v oblasti svatebních účesů vede? „Letos jsou populární volné a romantické styly, vlnité vlasy se zápletem, elegantní drdoly ozdobené pravými květinami, ale také hollywoodské vlny, které jsou každou sezonu stále žádanější,“ říká vizážistka Tereza Hošková (@terezasfaceblog).

Nebojte se vlasy ozvláštnit všelijakými doplňky: „Ozdoby volím vždy spíš decentnější, aby nepřebíjely šperky, které bude mít nevěsta na sobě. Variantou je také závoj, který můžete zvolit kratší. Vše se odvíjí od toho, jaké má nevěsta šaty,“ říká Soňa Šajdáková.

Z ozdob můžete zvolit krásné čelenky, kovové spony, perličky nebo i živé květiny. Pokochejte se ve fotogalerii:

Cena svatebního účesu a jak dlouho trvá

Ceny se pohybují podobně jako u líčení, tudíž mezi 3 až 6 tisíci. Počítejte s tím, že se platí i za zkoušku, která je nedílnou součástí. Vizážistky nabízejí často kombinaci služeb, tedy líčení i účes, a to se pak cena pohybuje mezi 8 až 13 tisíci. Je možné si zaplatit i asistenci ve svatební den, což se opět odrazí v navýšení ceny.

Časově úprava vlasů zabere cca hodinu a půl - záleží na hustotě vašich vlasů a také na tom, jak náročný účes jste si vybraly. Dohromady s líčením si rezervujte alespoň 3 hodiny, aby byl na všechno čas a vy i vizážistka jste byly v klidu.

Nepodceňujte péči o vlasy

Důležitá je také péče o vlasy, aby byly ve svatební den v co nejlepší kondici. „I do drdolu je potřeba, aby byly kvalitní, hydratované, bez lupů a se zastřiženými konečky,“ apeluje Petra Soukupová. Klíčový je i lesk: „Když jsou vlasy v drdolu matné, působí to retro dojmem šedesátých let. Já osobně miluju v drdolech lesk, dodává jim to 3D dimenzi a glamour rozměr,“ říká na závěr hairstylistka. Lesk se sice dá dodat pomocí stylingových přípravků, ale stejně – kvalita vlasů je rozhodující! Návod, jak na nejlepší péči o polámané konečky a poškozené vlasy.

Načítám