Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Starší kovové formičky a vykrajovátka na vánoční cukroví za rok nepoužívání často zčernají nebo se na nich objevuje rez. Zvlášť když jste loni podcenili jejich údržbu. Jak to napravit, když je rychle potřebujete? Vyzkoušejte osvědčené babské rady, které využívají suroviny běžně dostupné v domácnosti.
1. Prášek do pečiva
Formičky a vykrajovátka vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Pak přisypejte prášek do pečiva (sáček na čtvrt litru) a asi 10 minut vařte. Vypněte a nechejte je v této lázni vychladnout. Pak je vyndejte, omyjte čistou vodou a důkladně osušte.
2. Octová koupel
Podobně funguje i lázeň z vody a bílého octa v poměru jedna ku jedné. Použít můžete i klasický kvasný ocet – do takové lázně stačí kovové formičky na noc namočit a potom opláchnout a vysušit.
3. Kartáček a pasta
Potřebujete z nerezové oceli odstranit nehezké mapy, většinou matné? Můžete použít kartáček na zuby a pastu. Postupujte stejně, jako když čistíte sklovinu svých zubů, tedy soustavně a precizně, místečko po místečku.
4. Syrová brambora
Rez z kovu pomůže odstranit i syrová loupaná brambora. Některé zdroje radí zacházet s bramborou jako s houbičkou a ještě ji namočit do písku na nádobí. V obou případech je zapotřebí formičky po tomto ošetření opláchnout vodou a nechat vyschnout.
Jak pečovat o kovové formičky na cukroví
- S formičkami na vánoční cukroví zacházejte jako s nádobím. Použijte vodu s přípravkem na nádobí – a můžete je v ní i vyvařit, poté je opláchněte v čisté vodě. Některé formičky mají složité záhyby a možná na ně budete muset vzít kartáček na zuby a písek nebo krém na nádobí.
- Mytí formiček v myčce někdo nedoporučuje a jiný si ho pochvaluje. Záleží na pokynech výrobce a materiálu (myčka není vhodná pro pocínované a poniklované kousky). Můžete postup vyzkoušet na jednom kousku a uvidíte.
- Kromě materiálu hraje při mytí v myčce roli i hmotnost formiček. Jsou lehoučké, a když se do nich opře proud vody, tak plavou na hladině a trysky je nemají šanci vyčistit. Dávají se proto do košíku na příbory, kde jsou však přes sebe a výsledek nemusí být dokonalý.
- Ať zvolíte jakýkoli postup mytí, vždy pak musíte formičky dobře osušit – a hned. Nenechávejte je jen tak volně schnout, ale rozložte je na hřející topení nebo strčte na plechu do trouby a vysušte teplem.
- Dokonale suché formičky je možné vytřít ubrouskem zlehka namočeným do sádla, pak jsou skvěle nachystané k pečení. Než je uložíte do další sezony, opět je důkladně vymyjte a osušte. Někdo doporučuje lehce natřít sádlem (nikoli olejem, ten by mohl žluknout).
5. Alobal
Rovnější tvary, tedy spíš vykrajovátka, můžete zbavit rzi a skvrn pomocí zmačkaného alobalu. Rozhodně je nepoškrábe, ale do nejmenších záhybů se bohužel nedostane, na to potřebujete kartáček.
6. Citron, soda a sůl
Z citronové šťávy a kuchyňské soli udělejte kašičku, která po nanesení odstraní případná zrezavělá místa. Nechejte ji chvíli působit a pak vypláchněte a osušte. Kašičku můžete udělat i ze sody a vody, postup je stejný.
7. Coca-Cola
Na zrezlé a začernalé povrchy můžete použít Coca-Colu. Formičky nebo vykrajovátka do ní namočte a nechejte působit klidně přes noc. Díky obsahu kyseliny fosforečné rozpouští usazeniny a dodá kovu lesk.
Jak připravit nové formičky a vykrajovátka?
I úplně nové formičky byste měli před prvním pečením vymýt v horké vodě s přípravkem na nádobí a pak opláchnout. Následně byste je měli dát asi na pět minut „vypéct“ na plech do trouby zahřáté asi na 200 °C.
Pak je nechejte vychladnout a vymažte je tukem. Teprve pak je můžete „pokřtít“ při prvním pečení.
Samozřejmě tento postup slouží k přípravě kovových formiček, ty silikonové jen vymyjte.