Hlavní obsah

Ubrat? Kdepak. Jane Fonda je v módě odvážnější než dřív. Takhle se vyvíjel její styl od 60. let

Foto: Ernesto Ruscio, Gettyimages.com

Foto: Ernesto Ruscio, Gettyimages.com

Před lety se zařekla, že s módními nákupy končí. Oscarová herečka Jane Fonda nechce dál zahlcovat planetu, za svou kariéru ale nasbírala tolik oblečení, že by s ním vystačila dalších osmdesát let. Jak se v průběhu dekád vyvíjel její styl?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cenami ověnčená herečka, celoživotní aktivistka, nadšená propagátorka aerobiku i trojnásobná máma, která ke svým dvěma biologickým dětem přibrala čtrnáctiletou adoptivní dceru. Jane Fonda se jako herečka proslavila v šedesátých letech, aktivní ale zůstává dodnes.

Na novou Barbarellu se dívá skepticky

V roce 2023 se Jane Fonda objevila ve filmu Dámský klub: Příští kapitola, ve kterém si stejně jako v prvním filmu z roku 2018 zahrála po boku Diane Keaton. Herečku můžete znát také z populárního seriálu Grace a Frankie (2015-2021) nebo komedie Příšerná tchyně, kde zatápěla Jennifer Lopez. Ze starších snímků nemůžeme vynechat krimi snímek Klute (1971) nebo drama Návrat domů (1978), za které získala Oscary, a samozřejmě sci-fi snímek Barbarella (1968), jenž z ní udělal sexsymbol své doby.

Mimochodem z plánovaného remaku, ve kterém se má objevit herečka Sydney Sweeney, Jane Fonda radost nemá. V rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradila, že se tento projekt snaží vypustit z hlavy, protože se bojí, co z toho bude.

Nakupovat už nehodlá

Jane Fonda měla k módě vždycky blízko a dalo by se říct, že se její styl měnil spolu se světem. Až v posledních dvou dekádách se ustálil, čímž ale nechceme říct, že by stagnoval. Naopak. Zdá se, že čím je tahle herečka starší, tím odvážnější umí být. A to navzdory tomu, že přestala úplně nakupovat. „Když jsem si uvědomila, že se náš konzumerismus vymkl kontrole a že příliš lidí formuje svou identitu prostřednictvím nákupů, zařekla jsem se, že už si další kus oblečení nepořídím,“ řekla Jane Fonda v rozhovoru pro WWD s tím, že si udržuje stále stejnou postavu a nic ji tak nenutí šatník obměňovat.

Její odhodlání přitom nenalomí ani události, které vyžadují večerní šaty a róby. Herečka své oblíbené modely ráda recykluje a případně se spojí i se stylisty, kteří jí oblečení od návrhářů ochotně zapůjčí.

Jak se v průběhu dekád vyvíjel styl Jane Fondy?

Načítám