Hlavní obsah

Na borůvky do zahrady: Vyberte vhodnou odrůdu a naučte se o ně správně starat

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Borůvky patří mezi klasické letní ovoce, pro které ale nemusíte jen do lesa. Můžete si je pěstovat i na zahradě, i když půjde o trochu jiné odrůdy, než znáte z přírody. Chutí vás ale nezklamou!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Borůvky a fialová pusa, ruce i skvrny na triku patří k létu, k procházce lesem a vůbec k prázdninové náladě. Jsou skvělé do koláčů i ovesné kaše k snídani, mají navíc řadu zdravotních benefitů. Ale ani vy, kdo nemáte les po ruce, nemusíte strádat. Borůvky si totiž můžete vypěstovat i na zahradě!

Proč jíst borůvky?

Borůvky jsou mnohdy označované jako superpotravina. Nemusíte tedy utrácet za „bobule“ z lékárny, pokud si máte možnost natrhat právě borůvky. Obsahují totiž třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A či resveratrol. Jsou také bohaté na vitaminy, například C a B, ale i minerály jako hořčík, draslík, zinek, chrom, mangan nebo železo.

Borůvky, tedy látky v nich obsažené, mají příznivý vliv na zrak, podpoří imunitu, jsou prevencí proti infekcím a pomohou udržovat v kondici vaši paměť a mozek, podle studií mohou hrát významnou roli v prevenci demence.

Hrst borůvek si dejte, pokud potřebujete podpořit léčbu průjmu a střevních obtíží. Pomohou odvodnit, sníží hladinu cholesterolu a urychlí hubnutí. Borůvky by měli jíst ti, kdo se snaží přestat kouřit, protože jim pomohou zvládnout abstinenční příznaky.

Ač je faktem, že všechny jmenované pozitivní účinky mají všechny druhy borůvek, je třeba říci, že ty lesní jsou nejlepší, neboť obsahují několikanásobně víc antioxidantů a vitaminů než ostatní odrůdy.

Borůvky je nejlepší jíst jen tak čerstvé - a ty nasbírané v lese ideálně až poté, co je řádně omyjete. Borůvky všech druhů jsou skvělé na koláčeje z nich i chutná marmeláda.

Ty lesní lze v lednici skladovat jen omezenou dobu, kanadské vydrží déle, ale pokud je chcete uchovat na zimu, měli byste je zavařit nebo zamrazit.

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Lesní borůvky jsou nejzdravější, ale ty kanadské se dají pěstovat na zahradě a potěší velkým výnosemFoto: mimagephotography, Shutterstock.com

Lesní, nebo kanadské?

Z hlediska zdravotního jsou lesní borůvky tou nejlepší variantou, ale bohužel je doma nevypěstujete. V truhlíku i na zahradě se uplatní jiné druhy borůvek i „neborůvek“. Sáhnout můžete po těchto:

Druhy borůvek

  • Brusnice borůvka - to je právě ona známá lesní borůvka, která patří do lesa a jen v lese se jí daří. Na zahradě ji nevypěstujete.
  • Brusnice chocholičnatá - lidově kanadská borůvka, které se říká i zahradní nebo americká. To je druh, jenž na zahradách najdete nejčastěji, a to v mnoha kultivarech, které se od sebe liší vzrůstem, velikostí plodů, ale i dobou dozrávání. Je dobré si kultivary „namíchat“ tak, aby sklizeň trvala co nejdéle. Tyto druhy borůvek nebarví, to je charakteristické pro ty lesní.
  • Borůvka úzkolistá - druh vhodný do truhlíků a květináčů, lze ji pěstovat tedy i na balkoně. V nádobě přežije i zimu, pokud ji zakryjete třeba chvojím.
  • Kamčatská borůvka - přesněji zimolez modrý nebo též kamčatský, který botanicky mezi borůvky nepatří. Jeho plody ale barvou a chutí borůvky připomínají, i když jsou to spíš „šišky“. Jeho výhodou je nenáročnost na pěstování a velké množství plodů.
  • Indiánská borůvka - správně jde o muchovník, který je též nenáročný na pěstování a plodí sladké a chutné bobule, jež také borůvky připomínají.
Foto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Klasické borůvky se lesní nejmenují jen tak, právě les je prostředí, které ke svému růstu potřebujíFoto: Sara Viazemskaia, Shutterstock.com

Jak pěstovat borůvky?

Co musíte vědět, abyste mohli s úspěchem borůvky vypěstovat i na vaší zahradě? Je to v podstatě jednoduché:

  • Některé druhy nejsou samosprašné, takže potřebujete alespoň dva kusy - poraďte se při nákupu, zda je to případ těch, které jste si vybrali. Poradí i s ideálními podmínkami při pěstování.
  • Všem druhům borůvek dopřejte slunné stanoviště!
  • Borůvky potřebují kyselou zeminu - takže byste buď měli koupit speciálně míchanou pro borůvky, nebo použít tu na vřesy. Pozor, pokud by vás napadlo si jít do lesa pro tzv. hrabanku, je zakázané ji z lesa odnášet!
  • Při výsadbě do země musíte vykopat jámu asi 50 cm hlubokou a podobně širokou, jednotlivé keříky by od sebe měly být asi metr. Na dno jámy dejte drenážní vrstvu štěrku a stěny jámy izolujte od ostatní půdy fólií, aby kyselá zemina své pH udržela co nejdéle. Drenážní vrstva je zásadní, protože borůvky potřebují hodně vody, ale nesnáší v ní stát. Do jámy nasypejte kyselou zeminu a hnojivo, po vysazení borůvky řádně zamulčujte!
  • Borůvky je třeba hnojit, a to všechny druhy. Dělejte to hlavně na jaře, kdy začnou kvést. Pak průběžně celou sezonu, kdy plodí.
  • Borůvky zalévejte hojně, ale neutopte je.
  • Borůvku je potřeba každé jaro zastřihávat, plodí totiž převážně na jednoletých výhoncích. Více o péči o kanadské borůvky najdete zde.
  • Borůvky rostoucí v zemi nemusíte nijak zazimovat, stačí přihrnout mulčem nebo dát trochu chvojí. Ty v nádobách zazimujte podle potřeby, jakou má konkrétní druh či kultivar.

Kdy sklízet borůvky

Lesní borůvky lze sklízet zhruba od června do srpna, ve vyšších polohách až do září. Vždy záleží na tom, jaký druh jste si pořídili, ale i na konkrétním kultivaru. Dozrávají postupně, takže je třeba keříky hlídat, abyste je sklidili dřív, než vám je ukradnou ptáci. Ti je mají velmi rádi, takže mnozí borůvky pěstují pod sítěmi, nebo dokonce ve velkých klecích, aby z nich něco měli.

Načítám