Článek
Vejce známe jako ideální zdroj cenných bílkovin. Jsou poměrně levná, všestranná a jedí je i vegetariáni. Nicméně živočišných zdrojů bílkovin, kterými jsou kromě vajec také maso, sýry, jogurty a tvarohy, konzumují Češi až příliš. Vzhledem k tomu, že vyšší dávky červeného masa jsou spojovány s rizikem některých nádorů a masové i vaječné pokrmy bývají obecně hůře stravitelné, je dobré zařadit do jídelníčku i jiné zdroje proteinů (jsou důležité nejen pro hubnoucí). Ty dodají navíc i kupu dalších cenných látek, jako je vláknina, antioxidanty a vitaminy. A některé jsou na tom, co se bílkovin týče, ve srovnání s vejci mnohem lépe.
8 zdrojů bílkovin lepších než vejce
„Zdravý a vyvážený jídelníček by měl být hlavně pestrý. Proto je zapotřebí sáhnout i po bílkovinách rostlinného původu,“ potvrzuje Martina Jandová, výživová poradkyně z Nového Města u Chlumce nad Cidlinou. Chcete-li mít stravu zdravě rozmanitou, kombinujte různé zdroje proteinů a dopřejte tak organismu vše, co potřebuje. Následující potraviny jsou výhradně rostlinného původu, a přesto v jedné porci obsahují dokonce více proteinů než vejce!
1. Sušená spirulina
- 8 gramů bílkovin na 2 lžíce -
Ryby nejsou jediným vodním zdrojem cenných proteinů. Stejně dobře na tom jsou i další organismy, mezi nimiž vede sladkovodní sinice spirulina. Nasypejte ji na salát, pečenou zeleninu nebo do smoothie a doplňte tak denní množství bílkovin snadno a rychle. Kromě lehce stravitelných proteinů do sebe dostanete i cenné minerály, antioxidanty, vitaminy skupiny B i vitamin E.
2. Dýňová semínka
- 10 gramů bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -
Dýňová semínka proslula vysokým obsahem hořčíku. Jsou však také bohatým zdrojem bílkovin. Posypte jimi salát, dýňovou polévku nebo je zobejte jen tak.
3. Tofu
- 9 gramů bílkovin na 100 gramů (v závislosti na druhu a výrobci) -
Tofu (tradiční asijský sójový výrobek) kromě osmi esenciálních aminokyselin poskytne i dostatek hořčíku, mědi, zinku a vitaminu B1. Chcete-li si dopřát pořádnou dávku bílkovin v opravdu chutném bezmasém hávu, dejte si dýňovo-čočkové pyré s opečeným tofu.
4. Tempeh
- 19 gramů bílkovin na 100 gramů (v závislosti na druhu a výrobci) -
Další druh rostlinné bílkoviny se vyrábí fermentací. „Tempeh je svým zpracováním výborně stravitelnou formou sójových produktů. Obsahuje až dvacet procent bílkovin,“ vysvětluje Iva Víravová, výživová poradkyně z Hradce Králové. Skvělé využití tempehu nabízí recept na bagety bánh mì.
5. Mandle
- 7,5 gramu bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -
Kromě vitaminu E, mědi a hořčíku poskytnou mandle i poměrně dost bílkovin. Zobejte je jen tak, posypte jimi kaši nebo koláč. S ohledem na vysoké množství bílkovin lze vyrábět i vánoční cukroví: mandlové hvězdičky s medem vás potěší.
6. Sójové boby
- 9 gramů bílkovin na čtvrt šálku (1 šálek = 236 ml) -
Bílkoviny, železo i vápník. To vše najdete v sójových bobech. Skvěle chutnají v salátu nebo jako příloha. Můžete z nich připravit i alternativu k oblíbené hrachové kaši.
7. Oves
- 7 gramů bílkovin na půl šálku (1 šálek = 236 ml) -
Oves bývá běžně řazen k sacharidovým potravinám. To ale neznamená, že nemůže být bohatý na bílkoviny. Kromě nich poskytne i cennou vlákninu a spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Zajímá-li vás zdravotní přínos této obiloviny, přečtěte si, co se stane, když začnete jíst ovesné vločky denně.
8. Seitan
- 20 gramů bílkovin v 85 gramech -
Seitan se vyrábí z pšeničného lepku, a proto se nehodí pro celiaky ani osoby trpící lepkovou intolerancí. Napodobuje chuť masových jídel. Užít jej tedy můžete všude tam, kde byste běžně použili maso – a příprava je také podobná. Vyzkoušet můžete náš bezmasý segedín.
A jaké zdroje bílkovin máte nejraději vy?