Hlavní obsah

Je čas sklízet česnek, ale ne každý. Paličák je na tom jinak než nepaličák

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Zasadili jste si na podzim nebo brzy zjara česnek? Možná je právě teď ideální chvíle na jeho sklizeň - víte, jak to poznat? Pokud jeho nať žloutne, usychá a sklání se k zemi, můžete začít sklízet a správně ho uskladnit, protože pak vám vydrží až do dalšího roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nastává ideální čas na to, abyste začali sklízet česnek, pokud jste si ho letos vysadili. Podle odrůdy a počasí se ze země vytahuje v průběhu července a srpna. Česnek zpravidla dozrává šestnáct až šestatřicet týdnů po výsadbě. Nejrychleji zrají odrůdy Anton a Bjetin, více času potřebuje například Benátčan.

Už je čas česneku?

Možná jste si zapomněli poznamenat, jakou odrůdu jste do země vysadili. To nevadí. Že je pravý čas na česnekovou sklizeň, poznáte jednoduše – podle natě. Jakmile česnek dozrává, nať usychá a žloutne. Jinak se pak chová česnek paličák a jinak česnek nepaličák.

Jak je rozeznáte? Paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, to se v době vegetace odstřihává, aby šla síla rostliny dolů (do stroužků) a nikoli nahoru (do květů). Mezi paličáky patří třeba Bjetin, Slavin nebo Vekan. Paličáky jsou připravené, pokud jim zbývá jen pět dužnatých listů. Jeden česnek můžete vyjmout na zkoušku – ideálně by měl mít čtyři až pět vrstev slupek.

Nepaličáky nekvetou. Mají stroužky uspořádané do spirály a patří mezi ně třeba Anton, Lukan nebo Matin. Tento typ sklízejte ve chvíli, kdy rostlinám polehne nať. V době sklizně mají mít nepaličáky tři až čtyři vrstvy slupky.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Se sklizní neotálejte, jinak se cibule rozpadnou nebo začnou hnítFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Svítí slunce, sklízejte

Česnek sám o sobě miluje spíše sucho a slunce, ve vlhkém létě může chytat plíseň, a vy tak můžete místo pořádných stroužků sklidit jen nahnilé zbytky jeho hlaviček. V takové fázi už se nedá úroda zachránit. Prevencí – a radou pro příště – je moření česneku přípravky, které pořídíte v zahradnictví, a to hned při jeho sadbě.

Jak postupovat při sklízení česneku

  • Pro sklizeň česneku si vyberte suché a slunečné počasí.
  • Můžete lehce nakypřit půdu kolem něj motykou nebo rycími vidlemi, aby se vám lépe vytahoval ze země.
  • Z hlaviček česneku odstraňte zbytky zeminy a nechte ho trochu osušit na slunci - pokud se nechystá déšť, třeba do večera.
  • Až česnek trochu oschne, můžete ho po několika svázat do snopku provázkem a zavěsit na dobře větrané místo.
  • Neodstraňujte z něj nať, ale nechejte ji pozvolna usychat.
  • Zasychání česneku může trvat i měsíc, během kterého potřebuje suché a dobře větrané místo, babičky ho dávaly na půdu.
Foto: Garsya, Shutterstock.com

Česnek skladujte na suchém a nejlépe i větraném místěFoto: Garsya, Shutterstock.com

S česnekem na dobré místo

Když je česnek vysušený, můžete se rozhodnout, jak s ním naložíte dál. Nejprve ho očistěte, zbavte uschlých kořínků (i když někteří pěstitelé radí je nechat, jen zkrátit asi na půl centimetru) nebo natě. Můžete ho nechat spletený nebo nať pokrátit, a připravit ho tak na skladování v bedýnkách.

Může se stát, že během sušení česnek zežloutl - většinou je to kvůli příliš vysoké teplotě, neznamená to, že je něčím napadený, jde jen o estetickou věc.

Jak česnek skladovat?

Pro skladování česneku vyberte suché a nejlépe i větrané místo, hlavně nesmí být vlhké. Můžete ho dát do proutěného koše, síťovky, papírové tašky nebo pytle, ale i do hliněných nádob. Zásadou je, aby měl možnost větrat. Pokud takové místo nemáte, pak můžete česnek oloupat a dát do mrazáku

V místě skladování by měla být tma nebo šero, teplota mezi 13 až 18 °C a vlhkost do 60 %. Při nižší vlhkosti by se stroužky zbytečně vysoušely, při vyšší by zase mohly uhnívat.

Česnek postupně odebírejte a také ho kontrolujte. Nahnilé kousky nemilosrdně vyhazujte, ať nenakazí ty zdravé.

Načítám