Článek
Postup
01.
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a přilijte k mouce se solí. Propracujte, přidejte lžíci oleje a asi 10 minut rukama nebo v robotu zpracovávejte – díky tomu bude těsto během chvíle krásně hladké a pružné a nebude se vám při tvarování pizzy trhat. Vytvořte 2 až 3 bochánky, které naolejujte a přikryjte igelitem.
02.
Těsto nechte kynout buď 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo 12 až 48 hodin v lednici (to je dobré tehdy, když si těsta chcete připravit více předem).
03.
Na studený gril položte grilovací kámen na pizzu, gril zavřete a pozvolna zahřívejte alespoň na 200 °C, lépe i více. Stejně tak můžete kámen použít v troubě.
04.
Z pečicího papíru si vystřihněte kolečka velká jako váš kámen, položte na tenký plech, rovný talíř či pizza lopatku a rukama z těsta (pokud by se lepilo, pracujte na stole posypaném moukou) vytvořte tenké placky o velikosti papíru. Přímo na něm pak zdobte.
05.
Potřete hotovou omáčkou nebo protlakem ochuceným prolisovaným česnekem, bylinkami a solí, obložte sýrem, salámem, olivami, cibulí, cherry rajčátky nebo čím jste zvyklí, otevřete gril a pizzu rychle i s papírem přetáhněte na kámen. Pečte 5 až 10 minut dokřupava. Ozdobte bazalkou a podávejte.
Udělejte si italský víkend a připravte si i snadné tiramisu! A co podle vás na pizzu patří a co už ne? Přiznejte se, dáváte si občas pizzu Havaj s ananasem?