Článek
Pokud chceme, aby nám chléb a pečivo dlouho vydržely čerstvé, je třeba udělat první krok v obchodě. „Většina prodejen nabízí čerstvý, tedy ten den upečený, chléb, výjimkou je balené pečivo, kde je třeba sledovat datum spotřeby,“ říká Jaroslav Pomp z pekáren United Bakeries. A jaký je jeho tip, jako odborníka, na správné skladování pečiva? „Já bych se držel toho, co dělaly naše babičky, které balily chléb do čisté utěrky. Myslím, že toto pravidlo funguje i nyní lépe než cokoli jiného!
Sedm tipů, jak skladovat pečivo
V mnoha rodinách se skladování pečiva moc neřeší a nechá se jen tak povalovat v sáčku, ve kterém jsme ho koupili, na lince či na stole.
Variantou na tip našich babiček, tedy balení do utěrky nebo plátna, je také balení pečiva do papíru. I zde platí, že by měl být čistý a nepoužitý. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volíme raději ty první.
Pečivo můžeme uložit i do chlebníku. „V něm je chráněné před vlhkem i vzduchem, snadno dostupné, a navíc dokáže při správné volbě designu vhodně doplnit interiér. Na výběr je dnes celá řada modelů, ať už závěsných nebo volně stojících, dřevěných či kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech,“ konstatuje Martin Noha ze společnosti Brabantia, která vyrábí pomocníky pro skladování potravin.
Problém s uchováváním pečiva za nás částečně vyřešili i výrobci kuchyní: někdy je součástí linky speciální hluboká zásuvka s plastovým vnitřkem, který lze snadno vyndat a umýt. Výhodou těchto zásuvek je hlavně to, že jsou těsné, a proto zde pečivo neosychá.
Nejen naše babičky tvrdily, že je dobré dát chleba na chladničku, kde je neustále teplo a chleba zde prý tolik netvrdne. Jenže opak je pravdou. V teple chleba tvrdne rychleji a pokud ho máme v sáčku, navíc se uvnitř zvyšuje vlhkost, a tak nám brzy začne i plesnivět.
V mnohých domácnostech dávají chleba do chladničky, sice ho odtud nevyndaváme měkký a teplý, ale vydrží zde minimálně týden, aniž by zplesnivěl.
Přímo ideální je na uchovávání pečiva kombinace mrazáku a mikrovlnky nebo klasické pečicí trouby. Rohlíky nebo chléb nakrájený na plátky (se zmrzlým bochníkem bychom žádný zázrak nenadělali) stačí dát zamrazit, a když pečivo potřebujeme, vyndáme jeden kousek a dáme ho rozpéct do trouby. A hned je jako právě vyndaný z pece. Tímto způsobem můžeme mít zásoby pečiva na čtyři až šest měsíců.
A jak uchováváte pečivo čerstvé a měkké vy? Podělte se o své zkušenosti s ostatními na adrese info@prozeny.cz nebo v diskusi pod článkem.