Článek
Když se vám po obědě nafoukne břicho, dokáže vám to otrávit celý zbytek dne. Ještě hůř, přihodí-li se vám to po romantické večeři, že? Existují však způsoby, jak si zajistit, že k tomuhle nepříjemnému problému nedojde. Za triky níže se můžeme zaručit.
POZOR NA JÍDLO
1. Nepijte při jídle
Určitě je velice důležité během celého dne dostatečně pít. Kvalitní pitný režim výrazně usnadní vyprazdňování a posílí trávení. Nicméně pokud jste náchylní k nadýmání, omezte pití v průběhu jídla a napijte se, až dojíte. Když totiž pijete hodně vody během jídla, proteče žaludkem do dvanáctníku, kde spláchne trávicí šťávy, jejichž úkol je podporovat správné trávení. Napijte se proto až pár minut po jídle, snížíte tak riziko, že se vaše břicho nafoukne jako balon.
2. Dobře žvýkejte
Málokdo má trpělivost dvacetkrát až třicetkrát přežvýkat každé sousto, jak se obvykle doporučuje. Možná by ale stálo za to ještě nad tím popřemýšlet. Rychlým hltáním spolykáte spolu s jídlem velké množství vzduchu, což se negativně projeví ve vašem trávicím traktu a přivodí pocit plného břicha.
3. Vyhněte se bílé mouce a cukru
Některé potraviny zkrátka tvorbu střevních plynů podporují a nedá se s tím nic udělat. Proto se je snažte z jídelníčku co nejvíc eliminovat. Jedná se především o bílý cukr, bílou mouku a perlivé nápoje. Nadýmání ale může zhoršovat i přílišné solení, protože sůl na sebe váže vodu.
4. Zeleninu a luštěniny upravte
Občas se možná potýkáte s nafouklým břichem po konzumaci fazolí či některých druhů křupavé zeleniny, jako je brokolice, květák či zelí. Ty obsahují škrob, který může plynatost zapříčinit. Na rozdíl od výše uvedených ale není dobrý nápad přestat tyto potraviny jíst, neboť mají mimořádně dobrý vliv na zdraví. Někteří odborníci dokonce říkají větrům po zelenině a luštěninách „dobré větry“.
Jak tedy upravit zeleninu, aby zůstala zdravá, ale nenadýmala?
- Citronová šťáva - pokapejte zeleninu citronovou šťávou, která podporuje tvorbu trávicích enzymů.
- Namáčení - fazole před konzumací namočte, ideálně je nechte ve vodě přes noc.
- Fenykl - přidejte si do jídla trošku fenyklových semínek (stačí půlka lžičky).
5. Použijte bylinky
Pokud si vaříte sami, máte velkou výhodu. Do svých jídel si totiž můžete přidat koření, která zabraňují nadměrné tvorbě plynů a podporují rychlé trávení. Patří mezi ně kmín, pepř, majoránka, koriandr, bazalka či tymián.
6. Dejte si výluh
Nezní to sice lákavě, ale tenhle výluh pomůže jako prevence před jídlem a také jako poslední záchrana ve chvíli, kdy už problém nastal. V prvním případě je sice účinnější, ale i tak se hodí myslet na něj vždycky. Připravíte ho z mletého kmínu a majoránky. Směs smíchejte a jednu čajovou lžičku zalijte studenou vodou. Nechte vylouhovat alespoň 15 minut.
7. Po jídle si dejte procházku
Pro správnou funkci střev je pohyb skutečně velmi důležitý. Ne nadarmo doporučuje východní učení ájurvéda po každém jídle krátkou procházku. Jakmile se totiž aspoň na chvíli projdete, stačí třeba jen 15 minut, zrychlí se pohyb střev, díky čemuž pak dochází ke snadnějšímu vyprazdňování. Pokud si najdete čas na procházku i v obědové pauze, máte napůl vyhráno.
Máte nějaké vlastní triky proti nadýmání?