Článek
Od formiček či tvořítek na led jistě očekáváte hlavně to, aby z nich padaly úhledné kousky ledu. Ale proč to trochu neoživit a nevylepšit? Stačí opravdu tak málo, aby s jejich pomocí vznikla zajímavá ozdoba nápojů i svátečního stolu! Je to velmi snadné – jen doporučujeme led dělat buď ve speciálním šuplíku mrazáku, nebo ho pak přesypat do uzavíratelného sáčku, aby nechytal okolní pachy.
Ovoce v ledu
I z obyčejné sklenice vody s ledem vytvoříte reprezentativní drink, když do ledových kostek zamrazíte čerstvé ovoce. Hodí se cokoli, co právě dozrává na zahradě nebo koupíte výhodně na trhu. Kostky hotového ledu můžete skladovat ve větším sáčku klidně až do zimy a použít je pak na ochlazení horkého čaje.

Ovocné kostky, na které nepoužijete vodu, ale džus nebo ledový čaj, mohou být skvělou domácí zmrzlinouFoto: Jakub Jurdič
Kvetoucí zima
Většinu květů, které najdete na zahrádce, můžete v pohodě sníst, takže je můžete hodit do salátu, ozdobit jimi dort… Anebo je zamrazit do ledu. Květinové kostky dodají letním míchaným nápojům zajímavý vzhled a po rozpuštění i vůni. Až budete chystat slavnostně prostřený stůl a budete chtít ochránit proti teplu třeba jednohubky nebo zákusky, rozložte květinové ledové kostky na větší tác a talíře s pochutinami na ně postavte. I díky květům budou zajímavou ozdobou. A to už se ani nezmiňujeme, jak skvěle poslouží ve velké míse na chlazení lahví s vínem….

Až budete vybírat květiny vhodné k zamrazení, řiďte se velikostí budoucích kostek. Efektnější je, když jsou květy rozprostřenéFoto: Jakub Jurdič
Kávové rybičky
Ledová káva je v létě skvělé osvěžení. Chcete ji mít připravenou vmžiku? Využijte tvořítko na led: nalijte do něj pořádně silný nápoj a nechte zmrznout. Takto nachystané kávové kostky stačí pak jen kdykoliv vyndat z mrazáku a hodit do mléka nebo vody s mlékem a máte hotovo.

Zmrazit můžete i silný čaj. Kostky pak užijete k výrobě velmi osvěžujícího a povzbuzujícího ledového nápojeFoto: Jakub Jurdič
Do omáčky i pod maso
Milujete recepty, do kterých patří trocha vína, protože pak máte legální záminku zbytek dopít? Pak tohle není rada pro vás. Ocení ji spíš ti, kteří tuto ingredienci raději vynechají, protože je jim jasné, že by zbytek vína „sušili“ v lednici tak dlouho, až by ho museli vylít. Napříště jen sáhnete do mrazáku a hodíte do omáčky nebo pod maso pár kostek zmrazeného vína.

Mrazené víno se hodí i na výrobu opravdu velmi lehce alkoholického ledového nápoje. Při použití v kuchyni dejte pozor, abyste vinné kostky nedávali pod maso jako první, ale přidali je až ve chvíli, kdy ho podléváte. Masu nesvědčí příliš rychlé ochlazeníFoto: Jakub Jurdič
Bylinkový přeliv
Přemýšlíte, jak uchovat čerstvé bylinky na zimu? Můžete je naložit do soli nebo usušit anebo dát do mrazáku s trochou vody či olivového oleje. Právě poslední metodu oceníte, až budete chystat bylinkovou marinádu nebo zálivku. Stačí koupit nebo na zahradě nasbírat buď jednu konkrétní bylinku, nebo si vyrobit oblíbenou směs, oprat, natrhat na malé kousky, vložit do tvořítka na led a zalít olivovým olejem.

Bylinky si takhle uchovají vůni i chuť a ještě jich kousek „půjčí“ olejiFoto: Jakub Jurdič
Jíška stále po ruce
V tvořítkách si můžete zamrazit i jíšku – do polévky nebo na zahuštění omáčky postačí jedna až dvě kostky. Je to pohodlné a rychlé, jen při přípravě musíte dát pozor, aby jíška nebyla moc řídká, protože pak hůř tuhne.

Pro potřeby zamrazení udělejte jíšku z másla nebo másla a oleje – lépe tuhneFoto: Jakub Jurdič
Pořadač na drobnosti
I když jsme vám právě nabídli dost možností, jak využít tvořítko na led i mimo nejvytíženější letní sezonu, musíme připomenout i jeho neocenitelné služby vně mrazáku. Není totiž nic lepšího na opravdové titěrnosti, které vám jinak cestují v šuplíku.

Ideální je klasické tvořítko na led s obdélníkovými či čtvercovými otvory, do kterých se skvěle vejdou kancelářské sponky, špendlíky, připínáčky, knoflíky i gumičkyFoto: Jakub Jurdič
Milujete v létě nápoje se spoustou ledu, nebo se obejdete bez něj?