Článek
Někomu se nechce utrácet za máslo kvůli jeho momentálně vyšší ceně. Někdo by ho i přesto kupoval rád, ale jíst ho nemůže – například kvůli laktózové intoleranci. Pro oba případy však existují alternativy. Použít se dají jak o něco levnější suroviny, tak i suroviny se sice podobnou cenou, zato rostlinného původu a se spoustou zdravotních benefitů.
TIPY PRO MÁSLOVÉ FAJNŠMEKRY
Můžete vyzkoušet…
1. Řepkový olej
Zastudena lisovaný řepkový olej je velmi levná, přesto zdravá a univerzální surovina, která k české kuchyni patří. Je zdrojem cenných omega-3 a omega-6 kyselin, ale i řady vitaminů. Použít ho můžete v teplé i studené kuchyni a díky jeho tepelné stabilitě a vysokém bodu zakouření na něm můžete bez problému i smažit. Dokáže zastoupit máslo při pečení, ale i při přípravě bramborové kaše nebo některých omáček. 100 gramů másla nahradí 75 ml řepkového oleje.
2. Olivový olej
Chcete svým pokrmům dodat více antioxidantů? Pak místo řepkového oleje použijte o něco dražší olivový. Ten opět skvěle poslouží jak při pečení, tak při přípravě obědů a večeří. Poměr zůstává stejný jako v předchozím případě – 100 g másla nahradíte 75 ml olivového oleje. Pamatujte však, že olivový olej označený jako „extra panenský“ má nižší tepelnou stabilitu, proto se užívá jen ve studené kuchyni.
3. Avokádo
Rozmačkejte zralé avokádo vidličkou na jemnou olejovou kašičku a získáte tak skvělou surovinu, kterou můžete použít při pečení i jako mazání na chleba. Je nabitá až neuvěřitelným množstvím vitaminů, minerálů, vlákniny a zdravých tuků v podobě omega-3 a omega-6.
Avokádo sice určitě není levnější než máslo, je ale výbornou zdravou alternativou jak pro nesnášenlivce laktózy, tak pro ty, kteří se snaží trochu omezovat živočišné tuky v jídelníčku. Při pečení dávejte stejné množství rozmačkaného avokáda, jako je v receptu másla. A když avokádo mažete na chleba, nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
4. Řecký jogurt
Skvělá alternativa pro všechny strážce kalorií! Jogurt řeckého typu obsahuje ve srovnání s máslem asi jen pětinu kalorií, zato solidní množství bílkovin. Navíc je stále o něco levnější – za 150g kelímek většinou zaplatíte ani ne dvacetikorunu. Při pečení dejte vždy tolik gramů jogurtu, kolik je v receptu požadováno másla. Pokud použijte opravdu kvalitní hustý jogurt, tak krom bábovek, závinů a dortových korpusů ho můžete použít i při pečení křehkých koláčů.
5. Jablečné nebo dýňové pyré
Období úrody jablek a dýní je tu. Hurá! Toho musíte využít! Jablka i dýně se dají při pečení totiž velmi chytře využít, a to nejen jako náplň do štrúdlu nebo koláče. Jablečné pyré můžete použít při pečení sladkého pečiva – a to ve stejném množství na gramy, jako je v receptu másla.
Dýňové pyré má velmi specifickou nasládlou chuť, která nejvíc vynikne u sladkých muffinků i křehkých koláčů. Jelikož je o něco hutnější, dodržujte poměr – místo 100 g másla dejte 75 g pyré.
Máte nějaký vlastní tip, jak nahradit máslo?