Hlavní obsah

Ovoce při hubnutí nesmíte! Mýtus, nebo pravda? 7 druhů ovoce, které má tak málo cukru, že to nestojí za řeč

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Podobně jako zelenina je i ovoce pro svůj obsah vitaminů a dalších prospěšných látek samozřejmou součástí zdravého jídelníčku. Pokud ale hubnete, možná vidíte v konzumaci ovoce strašáka v podobě cukrů. Buďte v klidu a podívejte se, které druhy ho mají jen hodně málo a vy si je můžete v klidu dopřát.

Článek

Pro většinu lidí je ovoce lepší než zelenina. Chutná jim zkrátka víc, protože je sladké. A právě kvůli tomu se jeho konzumace řada hubnoucích obává. Jak je to s ovocem při dietě a které druhy mají cukru tak málo, že to skoro nestojí za řeč?

O cukru v ovoci

Většina druhů čerstvého ovoce obsahuje kolem 70 až 90 % vody. Jsou zdrojem řady důležitých vitaminů, minerálních látek, ale také vlákniny, která podporuje pocit sytosti. Jenže obsahují také cukr. Především fruktózu a glukózu, jejichž nadměrný příjem škodí zdraví i postavě.

Co se zdraví týká, to, že se fruktóza v ovoci vyskytuje přirozeně a není uměle přidanou látkou, jako je tomu v případě limonád a cukrovinek, je výrazně polehčující okolnost. Její energetická hodnota je ovšem stejná. Z toho důvodu je třeba příjem velmi sladkého ovoce při hubnutí hlídat. Na druhé straně to za žádných okolností není důvod ovoce ze stravy vyřazovat, a to ani v případě, držíte-li některou z populárních nízkosacharidových, chcete-li keto diet. Jen je dobré vědět, které ovoce má cukru málo.

Foto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Po jahodách neztloustneteFoto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Ovoce jen dopoledne: pravda, nebo mýtus?

Nejen mezi dietářkami často panuje přesvědčení, že ovoce se jí dopoledne, nanejvýš brzy odpoledne, a v pozdějších hodinách musí mít utrum. Je to mýtus. Kalorie a živiny přijaté z ovoce nemají mozek, aby se zamyslely nad tím, že už je příliš pozdě na to, aby se metabolizovaly.

Při hubnutí je nejdůležitější, aby příjem kalorií byl nižší než výdej. Na denní době tolik nezáleží, respektive trochu záleží na vašem cirkadiánním rytmu, tedy přirozeném denním rytmu (jiný mají ranní ptáčata, jiný noční sovy), ale to už je záležitost pro pokročilé. Pokud s hubnutím a zdravým životním stylem začínáte, vůbec se tím nezabývejte.

Pozor na kalorie ve smoothies

Když si dáte celý kus ovoce, není to to samé, jako dáte-li si šťávu nebo džus z něj stvořený. Jen se zamyslete – půllitrový džus vypijete na posezení, ale snědli byste naráz dva pomeranče, jedno jablko, hrušku a ještě hrst bobulovin? Tipujeme, že ne. Džusy, šťávy, ale i smoothies jsou vzhledem k výrobnímu množství z hlediska příjmu cukrů velké riziko. Proto se mějte v jejich případě na pozoru.

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Smoothies jsou sice lahůdka, ale z hlediska cukrů byste udělali lépe, kdybyste si dali jedno jablkoFoto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Kolik ovoce denně?

Zapamatujte si, že při hubnutí i v rámci běžného zdravého jídelníčku je doporučeno sníst kolem 250 až 350 gramů ovoce denně, což odpovídá zhruba třem kusům ovoce velikosti jablka. Dostanete tak do sebe řadu prospěšných živin a přitom stále rozumnou dávku cukru.

Mezi nejsladší druhy ovoce patří banány, hroznové víno, mango, vodní meloun, liči, datle nebo fíky. Tato skutečnost sama o sobě neznamená, že byste dané ovoce měli vynechat. Vůbec ne. Spíš jejich množství musíte více kontrolovat. Hlídat si velikosti porcí je při hubnutí nutné obecně, u následujících druhů ovoce ale můžete být více laxní. Cukru mají totiž jen pomálu.

Ovoce s minimem cukru

  • Avokádo - Králem mezi nesladkým ovocem je nepochybně avokádo, jeden kus obsahuje kolem jednoho gramu cukru. Na druhé straně je zdrojem sice prospěšných, ale tuků.
  • Maliny - Ve 100 gramech malin najdete zhruba 4 gramy cukru. Navíc jsou nabité vitaminem C.
  • Jahody - Skvělým zdrojem céčka a dalších prospěšných vitaminů a minerálů jsou také jahody. Chutnají lahodně a přitom mají na 100 gramů asi jen 5 gramů cukru.
  • Ostružiny - Víceméně stejně jako jahody jsou na tom ostružiny, a to jak do obsahu cukru, tak z hlediska zastoupení cenných látek.
  • Grapefruit - Ve 100 gramech má jen 7 gramů cukru, přitom je bohatý na řadu antioxidantů a působí proti zánětům v těle.
  • Rybíz - Jestli černý nebo červený, na tom nesejde. Oba obsahují jen 8 gramů cukru na 100 gramů. K tomu mají kromě céčka celé spektrum vitaminu B.
  • Kiwi - Tohle exotické ovoce je zdrojem hořčíku, draslíku, řady vitaminu E, a navíc má jen 9 gramů cukru na 100 gramů.

Načítám