Článek
Postup
01.
V osolené vodě uvařte doměkka 6 menších brambor ve slupce, na poslední 3 minuty přisypte hrášek, sceďte a propláchněte studenou vodou. Brambory oloupejte a spolu s hráškem rozšťouchejte nebo částečně rozmixujte.
02.
Vmíchejte nasekanou jarní cibulku a mátu, mouku, pořádně osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Nechte v lednici, než si připravíte vejce.
03.
Jedno vejce nechte na obalení, zbylých 5 vložte do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned přendejte do mísy se studenou vodou a ledem, nechte asi deset minut vychladnout a opatrně oloupejte.
04.
Vajíčka zlehka obalte v mouce, aby na nich směs lépe držela. Směs rozdělte na 5 dílů, z každého namočenýma rukama vytvořte placičku a vejce do ní opatrně zabalte. Karbanátek obalte ve strouhance, poté v rozšlehaném osoleném vejci a znovu ve strouhance. Stejně postupujte se zbylými vajíčky.
05.
V pánvi velké tak, aby se do ní všechna vešla, rozehřejte asi 2 cm oleje a karbanátky pozvolna z obou stran osmažte dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte rozříznuté, aby vyniklo vejce. Jako příloha se hodí lehký salát, přidat můžete dresink z kysané smetany ochucené dijonskou hořčicí, citronem, solí a pepřem.
Jaké chutě pro vás symbolizují jaro? Nám kombinace máty a hrášku moc chutná i ve svěžím hráškovém rizotu nebo polévce, zkuste je také!