Hlavní obsah

Využijte zásoby ze spíže, než vypukne letní úroda. Chutné recepty z toho, co máte doma

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Už se blíží období, kdy obchody, trhy i naše zahrady začnou nabízet plné náruče čerstvé zeleniny a ovoce. Udělejte si prostor a navařte ze zásob uschovaných ve spíži. I to se dá udělat chutně!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Léto je za dveřmi a s ním i období, kdy se stoly prohýbají pod tíhou čerstvé zeleniny a ovoce. Než ale přijdou tyto dny hojnosti, je ideální čas využít zásoby, které se skrývají ve spíži. Není nic lepšího než kreativní využití surovin, jež máme po ruce. Pusťte se do vaření s chutí a inspirací z našich jednoduchých a výtečných receptů, které vám pomohou nejen vyprázdnit spíž, ale i přinést na stůl něco nového a lahodného.

Těstoviny

Těstoviny jsou stálicí v mnoha domácnostech a patří k nejoblíbenějším surovinám, které najdeme ve spíži. Jejich univerzálnost a snadná příprava z nich činí ideální základ pro rychlé a chutné pokrmy.

Rýže

Rýže je dalším nenahraditelným základem mnoha domácích spižíren a nabízí nekonečné možnosti pro rychlé a chutné pokrmy. Její jemná chuť se skvěle doplňuje s všemožnými ingrediencemi, což vám umožní vytvářet pestré a výživné pokrmy podle toho, co běžně najdete doma. Pokud máte čerstvou či konzervovanou zeleninu, luštěniny či maso, můžete během chvilky vykouzlit vydatné rizoto nebo sytý pilaf.

Hrách

Hrách je často opomíjenou, ale velmi hodnotnou surovinou, která se často skrývá až někde úplně vzadu na poličce ve spíži. To je však škoda, nabízí totiž mnoho kulinářských možností. Tato luštěnina je bohatá na bílkoviny i vlákninu, a hodí se tedy pro výživné a syté pokrmy. Máte-li doma hrách, můžete snadno připravit tradiční hrachovou polévku nebo kaši, které zahřejí a zasytí. Pokud přidáte do polévky kousek uzeného masa, získáte lahodné a vydatné jídlo.

Kroupy

Možná máte načatý balíček krup od houbového kuby nebo je pravidelně dáváte do uzené polévky. Zkuste s nimi nastavit bramborovou kaši nebo je uvařit jako rizoto, respektive krupoto. Bude krásně krémové a hodí se do něj nejen houby!

Brambory

Pár brambor vyštrachá ve spíži snad většina z nás. Uvaříte z nich sytou polévku, lahodné přílohy i nápaditá jídla. Překvapivě dobře fungují také v dezertech!

Jaké suroviny se snažíte mít vždycky doma, abyste z nich mohli v případě nouze uvařit? A když bude opravdu zle, oceníte 3 praktické recepty: co dům dal.

Načítám