Hlavní obsah

Proč muži nerozumí ženám? Místo tajuplných narážek řekněte na rovinu, co chcete. Naznačovat nestačí!

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Kolika nedorozuměním v lidských vztazích by se dalo předejít, kdybychom hned věděli, co si partner myslí a jaké jsou důvody jeho chování. Zejména muži mívají velký problém vyznat se v ženských emocích, často je matou a nerozumí jim. Což je i vědecky podloženo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná si ještě vzpomínáte na tvrzení, že muži pocházejí z Marsu a ženy z Venuše. „Kdysi za pradávných časů se Marťané a Venušanky setkali, zamilovali se do sebe a navázali šťastné vztahy, protože uznávali a respektovali vzájemné rozdíly. Potom však přišli na Zemi a stihla je ztráta paměti: zapomněli, že pocházejí z různých planet,“ vysvětloval pomocí metafory americký psycholog a spisovatel John Gray konflikty mezi muži a ženami.

Právě on patří mezi odborníky, kteří poukazují na rozdílnost mezi pohlavími, a to ve stylu komunikace, citových potřebách i způsobech chování. Ale opravdu jsou odlišnosti mezi muži a ženami tak markantní? Studie vědců z fakultní nemocnice v německé Bochumi se přiklání k názoru, že je opravdu každé pohlaví z jiného těsta.

Proč muži nerozumějí ženám?

Vědci shromáždili skupinu mužů a požádali je, aby se podívali na několik různých fotografií mužů a žen. Během této činnosti zkoumali mozkovou aktivitu účastníků a zároveň jim dali za úkol, aby podle výrazů tváře a očí odhadli emoce lidí na fotografii. Výsledky jsou docela zajímavé.

Zkoumaní muži dešifrovali emoce v ženských tvářích mnohem déle než v mužských a také se v nich častěji mýlili. Jinými slovy, pánové byli schopni lépe posoudit mužské emoce a mužské výrazy, ale u žen tápali. V čem je zakopaný pes? Vědci se domnívají, že muži jsou schopni lépe rozluštit, co si myslí a cítí ostatní muži, protože s nimi tráví více času anebo mají porozumění pro mužskou mimiku vrozené. Roli však může hrát i biologie: z evolučního hlediska je pro samce důležité číst výrazy soků. Jsou pak lépe připraveni na případnou konkurenci.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pochopit ženské chování je pro muže těžší, než se obvykle soudíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Přestaňte naznačovat a tvářit se tajuplně

Ať už je důvod jakýkoli, tato studie názorně ukazuje, že naši partneři myšlenky rozhodně nečtou. Chcete-li od nich něco získat, musíte jim to jasně říct a být přitom co nejvíce konkrétní. To v knize Tajemství mužů, která by každá žena měla znát doporučuje i světově uznávaná filadelfská psycholožka Barbara De Angelis.

„Nevyjadřujte se pomocí jinotajů. Mluvte přímo a upřímně, nazývejte věci správnými jmény,“ tvrdí De Angelis. „Jedním z největších zlozvyků, které ženy mají, je to, že v rozhovorech se svými partnery nejsou rovné a přímé, ale dělají narážky na to, co chtějí, místo aby o to přímo požádaly. Testují partnera tím, že se jej vyptávají na jeho názor na určitou věc, místo aby se s ním podělily o názor svůj,“ dodává psycholožka.

Jak správně komunikovat s muži?

„Již pouhá žádost ‚promluvme si spolu‘ je špatná. Problém těchto výzev spočívá v tom, že jsou příliš neurčité, nezaměřené a mají neurčitý konec. Nedávají partnerovi směr, který by mohl sledovat, ani hranice, v jejichž rámci by se rozhovor měl odvíjet. Muž se pak cítí velmi nepříjemně, má nutkavý dojem, že by si měl sám domyslet, co od něj chcete a potřebujete. To v něm vyvolává strach a nejistotu,“ uzavírá Barbara De Angelis.

Platí tedy, že zatímco si vaše nejlepší kamarádka může všimnout odlišného tónu ve vašem hlase nebo záblesku nepříjemnosti ve vašich očích, a to okamžitě během setiny vteřiny a bez námahy, partner obvykle takovou schopnost nemá. Nestyďte se vůči němu vyjadřovat naplno a nahlas své pocity a touhy, ale také nezapomeňte na oplátku naslouchat těm jeho. Je to nejlepší způsob, jak zajistit, abyste oba dostali, co chcete.

Načítám