Hlavní obsah
3,3
(71)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Dodržujete u štědrovečerní večeře tradice, takže nesmí chybět rybí polévka? Vyzkoušejte jemnou krémovou variantu, která voní po bylinkách.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 kousek celeru
  • 1 ks cibule
  • 3 ks brambor
  • 2 lžíce másla
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 300 g tresky
K dokončení
  • 4 plátky světlého toastového chleba
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno. Brambory, mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hrnci nechte rozpustit máslo a nechte na něm orestovat cibuli. Po chvíli přidejte kořenovou zeleninu a opečte ji. 

02.

Vmíchejte špetku mletého kmínu, muškátového oříšku, promíchejte a zalejte vývarem. Do polévky přidejte rozmarýn, tymián, na kousky nakrájenou rybu a přiveďte k varu. Vařte, dokud není zelenina měkká. 

03.

Mezitím pomocí vykrajovátek vytvořte z toustových chlebů různé vánoční tvary a opečte je na suché pánvi dozlatova. Z polévky odeberte kousek zeleniny a ryby na zdobení. Zbytek rozmixujte. Podle potřeby osolte a opepřete. 

04.

Polévku rozdělte na talíře, ozdobte toustem, kouskem ryby, bylinkami a podávejte.

Ještě se, jen tak pro inspiraci, mrkněte na recept na vegetariánský bramborový salát nebo netradiční vánoční menu s rizotem a krevetami.

Načítám