Článek
Malé prostory mohou působit omezujícím, až klaustrofobickým dojmem, zvlášť když od nich vyžadujete dobrou funkčnost. S dispozicemi místnosti příliš neuděláte, když si ale vhodně pohrajete se zařízením, může být i maličká místnost vzdušná a prostorná. Alespoň pocitově. Jak na to?
1. Na velké plochy světlé barvy
Základem optického zvětšení místnosti jsou barvy. S tmavými a sytými odstíny v malých místnostech brzděte a využijte světlé – především na velkých plochách, jako jsou zdi a kuchyňská linka. U linek dejte přednost lesklému povrchu – oproti matnému mnohem lépe šíří světlo. Vhodnou barvou je bílá, případně velmi světlé odstíny žluté, krémové nebo zelené. To vše výborně doplní teplé materiály, jako je dřevo, bambus, korek nebo proutí.
Tmavých barev se úplně vzdávat nemusíte, jen je soustřeďte spíše na doplňky, menší spotřebiče a nádobí. Vždy ale zvolte pouze pár kousků a doplňte je vybavením bílým nebo ve světlých barvách. Vyhněte se také přílišnému střídání barev a velkým barevným kontrastům, které prostory zmenšují.
Toužíte po kuchyni v bílém lesku? Poradíme s materiály!
2. Světlé podlahy
Pozornost věnujte také podlaze v kuchyni. Většina lidí ji zanedbává a přehlíží, na dojem místnosti má však velký vliv. Skvělou volbou jsou hlavně světlé dlaždice, linoleum nebo světlé plovoucí podlahy vhodné do kuchyní. Zapomeňte na tmavé a matné krytiny, které pohlcují světlo a místnost nejen zatemňují, ale i opticky zmenšují.
3. Linku doplňte poličkami
Kromě barvy kuchyňské linky záleží také na jejím rozvržení a volbě vhodného nábytku. Vybírejte skříňky, které jsou koncipované na výšku a dosáhnou až ke stropu. Opticky zvýší stěny a poskytnou potřebný úložný prostor. Vzdušnost prostoru dodají prosklená dvířka a otevřené poličky. Ty sice budete muset častěji utírat od prachu, ale místnost díky nim nebude vypadat přeplněná. Místo pomáhají šetřit posuvná dvířka a výsuvné police.
4. Nepoužívaným věcem dejte sbohem
Do malé kuchyně nepatří žádné zbytečnosti ani věci či spotřebiče, které užijete možná jednou. Nejpoužívanější předměty mějte na dobře dostupných místech, praktické je třeba zavěsit je nad linku. Méně používané dejte do vyšších poliček nebo je uložte v jiné místnosti. A při výběru spotřebičů sáhněte po multifunkčních. K dobru může být i skládací nábytek, například židle a sklápěcí stůl, které použijete jen v případě, že je budete skutečně potřebovat.
5. Vhodné rozvržení zón
Také v malých kuchyních je třeba dodržovat správné rozvržení. Kuchyň se obecně dělí na tři zóny, které by mezi sebou měly tvořit trojúhelník s délkami stran minimálně 90 cm. Jedná se o skladovací zónu (spíž, mraznička, chladnička), zónu na vaření (pracovní plocha a příslušné spotřebiče) a mycí zónu (dřez a místo na odkládání nádobí). V malých místnostech se vám nejspíš optimální délky každé zóny dosáhnout nepodaří, mohou však posloužit jako inspirace.
Pro přípravu jídla by měl být prostor na pracovní desce minimálně 60 centimetrů. Přestože se doporučuje, aby byla mycí zóna oproti ostatním vyvýšená, v menších kuchyních se tomu raději vyhněte. Už tak malá pracovní deska by se rozdělením na díly pocitově zmenšila. Užitečným pomocníkem jsou výsuvné pracovní desky ukryté v některém z nábytkových dílů.
6. Perfektní osvětlení
Správné osvětlení je v malé kuchyni zásadní. Ideální je samozřejmě přirozené světlo z okna doplněné několika bodovkami. Ne každá místnost ale oknem disponuje. V takovém případě si pomozte umělým světlem: zvolte LED pásky nad pracovní desku a centrální stropní svítidlo.
Plánujete novou kuchyň? 5 věcí, na které si musíte dát pozor!