Článek
U zrodu cukrovky 2. typu, tedy té, která není vrozená, zpravidla stojí dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru neboli glykemie. Na tu má přímý vliv to, co během dne jíte a pijete.
Když si dáte jídlo velmi bohaté na sacharidy, začne se vám ve velkém vyplavovat cukr do krve, a glykemie se tedy rychle zvýší. Cukr vám „vyskočí“ samozřejmě ve chvíli, kdy si dáte nějakou cukrovinku, zákusek, ale i po míse těstovin, kuskusu nebo rozvařených bramborách.
Čtěte dále...
Nevýhodou tohoto efektu není jenom zvyšující se riziko diabetu 2. typu. Kolísání hladiny cukru v krvi bývá problémem i pro hubnoucí. Nebo obecně pro ty, kteří se snaží udržovat si štíhlou postavu. Zapříčiní totiž příval nezvladatelných chutí a vlčího hladu. Stejně jako některé potraviny krevní cukr zvyšují a způsobují rozkolísání jeho hladiny, existují i takové, které dělají přesný opak. Tyto „přátelské“ potraviny dokážou velmi dobře regulovat glykemii a dostat ji na přijatelnou hladinu. Které to jsou, se dozvíte ve videu.
Máte obavy z cukrovky?