Článek
„Ryby byste měli jíst dvakrát za týden. Jejich maso obsahuje kromě vitaminů B12, vitaminu D a A i kvalitní a plnohodnotné bílkoviny, jód a omega-3 mastné kyseliny,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.
Pozor ale na to, abyste o tyto látky zbytečně nepřišli. „Pokud nemáte rádi rybu s kůží, stáhněte ji až těsně před jídlem, nikoli před tepelnou úpravou. Stejně jako u některého ovoce a zeleniny je největší koncentrace příznivých látek těsně pod ,slupkou´, tedy pod kůží,“ zdůrazňuje agrární analytik Petr Havel.
A proč tedy na ryby v pravidelném jídelníčku nezapomínat? Tady je zmíněných šest důvodů.
1. Budete mít pevné kosti
Při nedostatku vitaminu D trpí vaše srdce, ale hlavně kosti. Jestli je tedy chcete mít pevné a nebát se ostreoporózy, dopřávejte si právě maso z ryb, které je jeho dobrým zdrojem. Víc je ho přitom v rybách tučnějších – v lososovi, makrele, tuňákovi (a to i konzervovaném), úhoři, ale i v konzervě sardinek.
2. Pro štíhlou linii
„Ryby jsou rozhodně méně tučné než vepřové nebo hovězí maso, což z nich dělá ideální zdravou potravinu,“ upozorňuje Petr Havel. Při dietě se ale hodí i z dalších důvodů – obsažený jód pomáhá kromě jiného i štěpit tuky. Navíc v nich získáte i kvalitní plnohodnotné bílkoviny.
3. Pro zdravé srdce
Maso ryb obsahuje velmi žádoucí omega-3 mastné kyseliny – víc jich je opět v mořských. „Rybí tuk výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny a infarktu, chrání srdeční sval před arytmií. Snižuje i riziko nemocí krevního oběhu, zmírňuje příznaky lupénky, je nezbytný pro zdravý vývoj očí a mozku,“ vysvětluje Věra Boháčová.
4. Při plánování rodičovství
Jestli to myslíte vážně s tím, že byste rádi miminko, bude ryba na talíři ideální. V ní obsažený zinek zvyšuje u mužů plodnost a tvorbu spermií. V těhotenství je pak zásadní dostatečný přísun jódu. „Je důležitý pro štítnou žlázu, která řídí správný růst a vývoj plodu, v těle matky pak funkci nervů a svalů, růst nehtů a vlasů i využití kyslíku v buňkách,“ vysvětluje Věra Boháčová.
5. Pro pohodu a pocit štěstí
Konzumace ryb může zlepšovat náladu – obsahují vitamin B12, který se stará o zdraví nervového systému, ale i dostatek železa, které je velmi důležité pro tvorbu serototinu, hormonu dobré nálady.
6. Proti vráskám a stárnutí
Ryby jsou pro svůj obsah vitaminů, minerálů a zdravých tuků ideální pro udržení pružné pokožky bez vrásek. Podílí se na tom hlavně rybí tuk, ale například i fluor a zinek. Posilují imunitu, udržují silné a lesklé vlasy, mají vliv na prevenci zubního kazu a zrychlují hojení.
Jaké ryby kupovat?
„Při nákupu dejte přednost čerstvým a chlazeným rybám, mrazené jsou nejhorším řešením. Nemáte totiž šanci zjistit, zda nebyly před mrazením kontaminovány. Zamrazené ryby také obsahují hodně vody, někdy i polovinu, takže ji platíte v ceně masa,“ varuje Petr Havel.
David Kukla ze sítě prodejen Sklizeno není tak striktní: „Čerstvé ryby jsou lepší, hlavně u českých nebo běžnějších mořských ryb, existují ale i technologie mrazení a následného rozmrazování, které je nepoškodí. Používají se především u exotických mořských ryb. Rozmrazení v jejich chuti ani struktuře nepoznáte. Když už čerstvou rybu koupíte, spotřebujte ji a neničte její kvalitu domácím mrazením.“
Jaké ryby nejčastěji kupujete? Napište nám!