Hlavní obsah

Zázrak ze zahrádky: Snižuje cholesterol, chrání srdce a zmírňuje vrásky. 6 důvodů, proč jíst ovoce

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Sezona jahod, borůvek a dalších našich úchvatných bobulovin je na spadnutí. Oblíbené sladké ovoce má smysl konzumovat nejen pro fantastickou chuť, ale i kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví. Jaké jsou jeho účinky? Budete nadšeni!

Článek

Zobat večer u televize bobule není žádný hřích! Šťavnaté maliny, jahody, rybíz, ostružiny nebo borůvky, jejichž sezona v tuzemsku právě nastává, patří mezi mimořádně zdravé potraviny. „V průměru se zdá, že lidé, kteří jedí více bobulí, žijí o něco déle,“ řekl Eric Rimm, profesor epidemiologie a výživy na Harvard TH Chan School of Public Health. A to se už vyplatí! Nejen dosažení vyššího věku jsou však jejich benefity.

1. Bobuloviny mají minimum kalorií

Pokud považujete jahody nebo borůvky za slast pro chuťové pohárky, máme pro vás bezvadnou zprávu. Bobule patří mezi skutečně velmi nízkokalorické potraviny. „Díky vysokému obsahu vlákniny a tekutin nám bobule dávají pocit plnosti - a pocit sytosti je důležitou součástí naší stravy. Bobule mají také nízký obsah kalorií, díky čemuž jsou skvělou dietní volbou,“ říká dietoložka Nancy Copperman. Ve 100 gramech mají obvykle kolem 40 až 60 kcal. Asi nejdietnější jsou jahody, které mají na 100 gramů jen 35 kcal. Takže když vás večer začne honit mlsná, po tomto ovoci můžete sáhnout bez výčitek, kila nahoru po nich určitě nepůjdou.

2. Podporují metabolismus

Borůvky, ostružiny, rybíz, brusinky a další tmavě červené, až fialové bobuloviny jsou za svou sytou barvu vděčné antokyanům. Současná věda jim přičítá řadu příznivých vlastností, mimo jiné podporují správnou funkci metabolismu. Díky tomu přispívají k rychlejšímu spalování tuků.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Nenechte si ujít sezonu bobulovin, právě začínáFoto: nadianb, Shutterstock.com

3. Jahody a rybíz snižují cholesterol 

Bobulovité ovoce by do jídelníčku určitě měli zařadit lidé s vysokou hladinou cholesterolu (jak se liší dobrý a zlý cholesterol). Už řada studií došla na základě svých výzkumů k závěru, že konzumace malin, jahod nebo borůvek snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu u obézních lidí, kteří bojují s jeho vysokou hladinou. Navíc by konzumace bobulovin měla bránit nebezpečné oxidaci LDL cholesterolu, která je rizikem pro propuknutí kardiovaskulárních chorob.

4. Bobuloviny jsou plné vlákniny

Obecně je ovoce dobrým zdrojem vlákniny, bobule ovšem patří mezi královské zdroje. Maliny nebo ostružiny mají ve 100 gramech 8 gramů vlákniny. Rybíz má ve stejném množství kolem 5 gramů a borůvky 3 gramy. Vláknina bývá označována za čističku střev – pomáhá udržovat zdravé trávení, a navíc vás dobře zasytí. Ženy by měly denně přijmout 25 gramů vlákniny, muži kolem 30 gramů. Dlouhodobě však tuzemské studie ukazují, že většině Čechů se daří přijmout jen kolem 15 gramů.

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Bobuloviny podporují zdravé tráveníFoto: metamorworks, Shutterstock.com

5. Ovoce plné antioxidantů

Jako antioxidanty souhrnně označujeme cenné výživné látky, které organismus chrání před volnými radikály, které běžně vznikají jako vedlejší produkt metabolismu. Bobuloviny patří mezi nejlepší potraviny, co se obsahu antioxidantů týká. Díky tomu působí jako prevence chorob srdce a dle některých studií i nádorových onemocnění. Obsahují totiž antokyany, kyselinu ellagovou a resveratrol, tedy látky, které pomáhají tělo chránit před rakovinou tlustého střeva, prsu nebo jícnu.

6. Benefity pro kůži

Konzumace šťavnatých bobulek prospívá v neposlední řadě vaší kráse! Souvisí to s výše zmíněnými antioxidanty. Volné radikály jsou totiž příčinou předčasného stárnutí. Tím, že je antioxidanty v borůvkách, ostružinách a dalších neutralizují, zmírňují tvorbu vrásek.

Načítám