Článek
Extra panenský olivový olej, na rozdíl od těch rafinovaných, obsahuje vysoký podíl zdravých tuků, přírodních antioxidantů (polyfenoly), a navíc úžasně chutná. Platí pro něj pravidlo čím čerstvější, tím chutnější a lepší.
„Přesto, že se kvalitní olivový olej stal i v českých domácnostech oblíbenou surovinou, většina kuchařek o něm mnoho neví, a neumí ho pak správně používat," říká Daniel Burian kuchař restaurace DolceVita. Podívejte se na tyto chyby, jestli je náhodou neděláte i vy.
1. Kupujete olej v lahvích z plastu nebo čirého skla
Dva největší nepřátelé panenského olivového oleje jsou kyslík a ostré sluneční světlo. „Poté, co se vzduch nebo světlo dotknou oleje, může začít žluknout," říká Daniel Burian. Nakupujte proto olej balený v tmavě zabarvených skleněných lahvích a s dobře těsnícím uzávěrem. Doma si ho menší část odlejte do menší skleněné karafy (ideálně také tmavé), abyste nemuseli při každé jeho potřebě otevírat původní obal, a uchovali tak olej hodnotný co nejdéle.
2. Ukládáte olej v blízkosti zdroje tepla
Teplo, ať už od sporáku nebo ze slunečních paprsků, ubírá oleji na kvalitě. „Je-li panenský olivový olej skladován v teple, začnou se v něm rozkládat polyfenoly, čímž se zhorší jeho chuť, ale hlavně se postupně z něho vytratí zdravotní benefity," říká výživový poradce Milan Košvanec. Nemějte olej v blízkosti okna nebo sporáku, ale skladujte ho při teplotě od 7 do 20 °C. Nejlépe se k tomu účelu hodí chladnička nebo studenější spíž bez oken.
3. Soudíte olej podle barvy
Myslíte si, že když doma zjistíte, že olej, který jste si koupili, má jinou než žlutou barvu, že je méně kvalitní, či dokonce špatný? To rozhodně ne. Barva nemá na kvalitu oleje žádný vliv. Mění se podle druhu oliv, ze kterých byl olej lisován. Může být jasně zelená, stejně tak i zlatavá či světle žlutá. To, co určuje kvalitu oleje, je vůně a chuť.
4. Smažíte na oleji při vysoké teplotě
Hraniční teplotou extra panenského oleje je 210 °C. Do této teploty si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. Při vyšší teplotě se olej už přepaluje, ničí se antioxidanty a mění se jeho chuť. Riziko, že olej přepálíte, je dost vysoké, a to by byla velká škoda. Navíc smažit na extra panenském oleji je taky hodně drahá záležitost. K tomuto účelu použijte spíš levnější olivové olejetypu „pure“ nebo „sansa“. Extra panenský použijte raději pro přípravu jídel za studena.
5. Používáte jemný olej na vaření
Některé extra panenské olivové oleje, ty s jemnou příchutí (ovoce, listí, květin a trávy), byste měli používat výhradně ve studené kuchyni, a chránit tak jejich aromatické vlastnosti a chuť. Použijte je jako dokončovací oleje, ke zvýraznění chutě těstovin, bruschetty, nebo studených salátů.
6. Máte olej příliš dlouho načatý
Už nikdy nekupujte olivový olej do zásoby, s tím, že ho pak budete používat celé roky. Extra panenský olivový olej spotřebujte nejdéle do 24 měsíců ode dne lisování (musí být vyznačeno na etiketě). Žluklý olej poznáte okamžitě podle charakteristické vůně a nepříjemné chuti. Takže vyhoďte všechny staré láhve a nekazte si požitek z kvalitního oleje.
Našli jste mezi těmito chybami i tu vaši, a nebo už jste všechny chyby vychytali?