Článek
Postup
01.
Začněte klasickým lineckým těstem na sušenky: mouku propracujte s máslem, cukrem, žloutkem a špetkou citronové kůry, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout.
02.
Bílky s cukrem dejte do ohnivzdorné misky nebo menšího hrnce a vložte do většího hrnce s vodou. Za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte kokos a lžíci meruňkového džemu a nechte vychladnout.
03.
Na pomoučené ploše vyválejte odleželé linecké těsto na 3 až 5 mm tlustý plát a vykrajujte tak velká kolečka, jak velké kokosky chcete mít. Pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.
04.
Když jsou kolečka hotová, vraťte se k bílkové směsi. Jen tak lžící nebo sáčkem s hladkou zdobicí špičkou tvořte z vychladlé kokosové směsi na pečicí papír kopečky. Mohou být o něco menší než kolečka – při pečení o kus nabudou, proto jim nechte i dostatečné mezery. V ideálním světě vám jich vyjde stejný počet jako koleček. Pečte asi 25 minut při 170 °C dozlatova. Kdyby se vám zdálo, že příliš hnědnou, teplotu snižte.
05.
Mezitím vyšlehejte změklé máslo, cukr, kakao a rum do pěny a snězte kolečka, která přebývají.
06.
Sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou tvořte z krému na kolečka kroužky tak, aby uprostřed vzniklo místo na džem.
07.
Malou lžičkou kápněte na každé kolečko mezi krém trochu džemu. Nejlepší je výraznější a kyselejší. Skvělá je meruňková nebo rybízová zavařenina.
08.
Na krém nyní přitiskněte kokosky a nechte v chladu zatuhnout.
09.
Zatuhlé kokosky můžete ještě omáčet v rozpuštěné čokoládě. V lednici vydrží asi tři dny, ale musíte je dobře schovat!
Tip: Zbylé dva žloutky buď vmíchejte do máslového krému, nebo si upečte žloutkové řezy. Vůbec k zahození také není snadná holandéza k vejcím Benedikt.
Na jaký dezert padá v cukrárně nejčastěji vaše oko? Punčák, kremrole (zkuste je z kefírového těsta) nebo snad větrník? A co takhle nějaké recepty z dob socialismu?