Článek
Postup
01.
Mouku zpracujte s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, rumem a tukem (my dali Heru, ale použít můžete i jiný tuk nebo samozřejmě máslo) na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu nebo i do druhého dne odležet.
02.
Na pomoučené ploše rozválejte těsto na asi 3 mm tlustý plát a vykrajujte tvary, ideálně vždy polovinu s a polovinu bez otvoru.
03.
Pečte asi 8 minut při 180 °C dorůžova. Vychladlé dílky slepte marmeládou. Na linecké je nejlepší meruňková nebo rybízová zavařenina, kterou můžete trochu rozehřát, pokud by byla příliš tuhá. Poté pocukrujte.
04.
Cukroví uložte do uzavíratelné dózy a dobře schovejte, aby aspoň pár kousků vydrželo do Vánoc! Linecké je nejlepší, když se alespoň týden či dva odleží, protože pak hezky změkne.
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví
Recepty na Štědrý den
Tip: Jestli chcete, aby byl džem hezky vypouklý, mrkněte do receptu na velikonoční máslové sušenky, kde je postup popsaný.
Přidáváte do lineckého něco dalšího? Další ověřené recepty najdete v sekci Cukroví!