Hlavní obsah

Den alzheimera: Zrádná nemoc vás může vyřadit ze života. Udělejte si domácí test, zda nehrozí i vám!

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Zapomínáním jmen, úkolů a věcí to začíná, celkovou proměnou osobnosti a smrtí končí. Alzheimerova choroba patří mezi nejpalčivější problémy současné medicíny. Kromě toho, že nejsou zcela jasné příčiny a už vůbec ne léčba, počet nemocných dramaticky roste.

Článek

Každý rok na 21. září připadá Mezinárodní den Alzheimerovy nemoci. Obávané degenerativní onemocnění mozku a jednu z nejčastějších příčin demence poprvé popsal německý lékař Alois Alzheimer (1864–1915) v roce 1907. V jeho době se považovala za vzácnou chorobu, což se dnes, kdy počet postižených dramaticky roste, už říci opravdu nedá.

Stále nevyléčitelná nemoc 

Množství lidí, u nichž lékaři diagnostikovali Alzheimerovu chorobu, roste alarmujícím tempem. V Česku je nyní podle informací Alzheimer nadačního fondu asi 153 000 nemocných. Většině pacientů je víc než 65 let – rizikovým faktorem je zejména vysoký věk, třebaže výjimečně může onemocnět i třicátník. Ačkoli náklady na léčbu nejen v Česku, ale i dalších zemích na západ od nás rostou, a stejně tak i náklady na výzkum, dosud se jedná o nevyléčitelnou nemoc.

Klíčové je včasné odhalení. Jestliže má člověk sebemenší pochybnosti, ať už o sobě či o někom ze svých blízkých, měl by se poradit s odborníkem. Kromě praktických lékařů se lze obrátit i na centra, která se na prevenci specializují, a primární konzultace poskytují dokonce už i proškolení farmaceuti v určitých lékárnách.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Léčba neexistuje a vyhlídky nemocných i jejich blízkých jsou děsivéFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Tři stadia alzheimera

V počátcích lze nemoc zaměnit za vcelku normální roztržitost nebo zmatenost. Postižení se potýkají s trabli známými každému z nás, ovšem jim se dějí častěji. Postupně se začnou objevovat příznaky, které je začínají více či méně vyřazovat z běžného života, a to jen graduje až do nejtěžšího stadia. Obecně se bavíme o třech úrovních:

  • První stadium - menší vyjadřovací problémy, sem tam obtížné hledání správného slova (i věcí), dočasná dezorientace i ve známých místech, dočasná časová dezorientace a zhoršování paměti ve vztahu k nedávným událostem.
  • Druhé stadium - výrazné zhoršení řečových schopností, dezorientace, nemocný často zabloudí na známých místech, velké výpadky paměti i v případě jmen nejbližších, horší schopnost sebeobsluhy, postižený zapomíná na hygienu nebo stravování.
  • Třetí stadium - dochází k úplnému rozkladu osobnosti, dotyčný již nepoznává nejbližší, není schopný se o sebe postarat, neudrží moč nebo stolici, má problémy s pohybem, chování je výrazně narušeno.

Domácí test na alzheimera

Pokud jste u sebe vysledovali některé z výše uvedených příznaků, před návštěvou lékaře si můžete vyzkoušet jeden z jednoduchých testů narušení kognitivních schopností – hodinový nebo sedmičkový. Požádejte o pomoc někoho z blízkých nebo se navzájem otestujte s kolegy v práci.

Test kreslení hodin spočívá v tom, že osoba má za úkol nakreslit ciferník, jednotlivá čísla a umístit ručičky tak, aby ukazovaly požadovaný čas – například deset hodin a deset minut. Následně se hodnotí správnost obrázku včetně prostorového uspořádání, podoby ručiček, jejich různé délky a nastavení. Mezi významné chyby patří špatný čas, chybějící ručičky a čísla nebo záměna či opakování čísel.

Další možností je takzvaný sedmičkový test. Testovaná osoba je při něm požádána, aby od čísla 100 postupně odečítala číslo 7. Tedy 100 - 7 = 93, 93 - 7 = 86, 86 - 7 = 79, 79 - 7 = 72, 72 - 7 = 65). Zdravý člověk by měl bez problémů zvládnout minimálně dvě až tři úrovně odečtu.

Rizikové faktory a léčba

Odborníci zatím s jistotou pojmenovali jen jediný rizikový faktor: věk. Jako téměř u všeho se pak hovoří o genetice, kde však také není moc přesných důkazů, a v dalších sférách se už tápe úplně. Nemoc také častěji postihuje ženy než muže, což si odborníci spojují s tím, že něžné pohlaví se obecně dožívá vyššího věku, který je s demencí spojován. Ovšem příčiny mohou být i jiné.

Pár studií prokázalo, že se nemoc vyskytuje méně u vysoce vzdělaných lidí, kteří měli celý život myšlenkově náročnou práci. Proto se mezi preventivní opatření řadí kromě obecně zdravého životního stylu také luštění křížovek, čtení, vědomostní a paměťové testy a další možný trénink mozku. Nemoc není léčitelná, ale podávají se léky, které by měly potíže trochu zbrzdit: například kognitiva (mají zlepšovat kognitivní funkce), hypnotika pro lepší spánek, ale i antidepresiva. Mezi doplňkovou léčbu patří nejrůznější rehabilitace a terapie, jejichž účinnost není nijak závratná.

Dalším obávaným a nevyléčitelným neurodegenerativním onemocněním je Parkinsonova choroba. Udělejte si test, jestli hrozí i vám.

Načítám