Hlavní obsah

Proč jíst cuketu? Hydratuje, detoxikuje a zlepšuje pleť! A navíc zajímavé cuketové recepty

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Právě teď jsou jí plné zahrady i obchody. Dá se koupit za pár korun a je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Navíc neobsahuje skoro žádné kalorie a má jen minimum cukrů, zato nabízí spoustu vlákniny. O čem je řeč? O cuketě! Tahle superzdravá zelenina je plná vitaminů. Proč byste ji měli jíst a co se z ní dá udělat?

Článek

Blahodárně působí na zdraví i vzhled. Hydratuje tělo a zlepšuje pleť. Skvěle chutná, a to naslano i nasladko. Nepodceňujte ji. Cuketa se díky svému složení dá snadno zařadit mezi české superpotraviny!

1. Detoxikuje a hydratuje

Máte problém dodržovat pitný režim? Pak by pro vás tahle zelenina měla být přímo nutností. Obsahuje totiž velké množství vody (až 91 procent), a proto je skvělá nejen pro zavodnění organismu a proti dehydrataci, ale také se s její pomocí snáz zbavíte toxinů. Díky cuketové šťávě budete chodit pravidelně na malou, čímž z těla vyplavíte množství škodlivin.

2. Je výživná a přitom dietní

Cuketa by rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět, pokud si hlídáte štíhlou linii nebo se snažíte zhubnout. Má nízký podíl tuků a sodíku a naopak obsahuje hodně bílkovin. Díky velkému množství vlákniny vás dostatečně zasytí – rozhodně nepatří mezi „hladová“ jídla. Zároveň ale nemá téměř žádné kalorie (100 gramů cukety obsahuje jen asi 20 kcal). Vyzkoušejte třeba dietní cuketové chipsy s jogurtovým dipem.

Foto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Cuketové špagety jsou sázka na jistotu, když se snažíte zhubnoutFoto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

3. Pro silnější imunitu i oči

Nenápadná zelenina nabízí také mnoho vitaminů a minerálů. Například provitamin A, který proniká až k jádrům buněk, čímž posiluje imunitu a podporuje zdraví. Tento důležitý antioxidant zlepšuje stav očí a brání jejich poškození. „Sloučeniny lutein a zeaxanthin, které cukety obsahují, chrání buňky oka filtrováním vlnových délek modrého světla. Strava bohatá na tyto látky napomáhá snížit riziko vzniku šedého zákalu a dalších zdravotních problémů souvisejících se zrakem,“ vysvětluje mikrobioložka Jabeen Begum.

Cuketa nabízí i vitaminy skupiny B, které udržují normální stav sliznic a pokožky, a také dostatek vitaminu C, hořčíku, vápníku, draslíku, železa a fosforu. Díky těmto důležitým látkám snižuje vyčerpání a únavu a podporuje nervový systém i mentální činnost.

4. Zlepší zažívání

Když do jídelníčku zařadíte oblíbenou tykev pravidelně, pozitivně ovlivníte trávicí trakt – je blahodárná i pro lidi s Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou. „Rozpustná vláknina obsažená v cuketě je prospěšná pro zdravé bakterie, které sídlí ve výstelce střeva. Tyto bakterie žijí v tlustém střevě ve větším společenství mikroorganismů známých jako střevní mikrobiom a jsou životně důležité nejen pro zdravé trávení, ale i pro celkové zdraví,“ doplňuje dietoložka Christina Manian.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Chcete zdravější zažívání a jasnější pleť? Jezte cukety syrové i tepelně upravenéFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

5. Pro silnější kosti

Pokud jde o potraviny, které posilují kosti, tak mléčné výrobky nepředstavují jedinou možnost, na niž se můžete spolehnout. „Udržet a podporovat silné kosti může pomoci mnoho druhů zeleniny a ovoce, a to včetně cukety. Obsahuje totiž hořčík, mangan a vitamin K, které jsou všechny spojeny se zdravou kostrou,“ upozorňuje Christina Manian.

6. Zářivější pleť bez vrásek

V neposlední řadě je třeba zmínit, jak cuketa blahodárně působí na vizáž. Díky velkému obsahu vody hydratuje pokožku a vyhlazuje vrásky. Antioxidanty chrání buňky a kůži před volnými radikály, které kromě řady nemocí mohou způsobovat i předčasné stárnutí. Díky karotenoidům, jako například lutein, jenž má hojivé účinky, bude pokožka zářivější, zdravější a bez zánětů. Z nastrouhané syrové tykve lze vyrobit domácí pleťovou masku anebo použijte cuketové plátky jako obklad – stejně jako okurkové.

Tipy na dietní recepty z cukety

Cuketa se dá přidat syrová do salátů a polévek. Když ji jen podusíte na pánvi nebo hodíte na gril, získáte snadno chutné, lehké a zdravé jídlo, po kterém nepřiberete. Také se hodí jako základ do rozmanitých nákypů, moučníků a dezertů. Určitě ochutnejte cuketový chléb s kefírem.

Cukety, kam se podíváš

Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Načítám