Článek
Už jste také ve fázi, kdy místo oslovení „Dobrý den“ říkáte „Nechceš cuketu?“ Pokud ano, zajisté využijete tento skvělý cuketový recept. Jeho výhoda je, že na něj zužitkujete i větší plody, které často už nikoho nelákají.
Postup
01.
Cukety opláchněte, osušte a podélně překrojte. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky a rajčátka překrojte.
02.
Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte česnek a římský kmín a nechte provonět. Vmíchejte dužinu z cukety a vše ještě krátce opečte. Směs vyjměte z pánve, dejte stranou a na pánvi osmažte mleté maso dohněda. Vmíchejte do něj rajčatový protlak, cuketovou směs, přidejte lístky tymiánu, rajčata, osolte a opepřete podle chuti a vše podlijte trochou vody.
03.
Směs duste pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby podlévejte vodou, můžete použít i vývar. Hotovou směsí pak naplňte vydlabané cukety a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
04.
Cukety na plechu posypte nastrouhaným parmazánem a čedarem a dejte péct. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte se zeleninovým salátem a jako příloha je skvělý i kuskus s pečenou zeleninou.
Tip: Náplň okořeňte podle svých chutí: místo tymiánu můžete dát rozmarýn či bazalku, přidat chilli, víc česneku... I sýr zvolte, jaký chcete – anebo jaký máte právě po ruce.
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní