Hlavní obsah

7 triků, jak přežít vedro. Pomoci může i černé oblečení

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

K létu sluníčko, parno a vedra patří. U bazénu či u rybníka to je i fajn, ale v rozpálených ulicích či bytech a kancelářích, kde je dusno k padnutí? K zešílení. Jak takové počasí přežít bez úhony? Tohle jsou triky, které vám uleví, i když by vás to možná ani nenapadlo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když máte dovolenou a jste někde u vody, nejspíš jste za sluníčko a vysoké teploty rádi. Ale pro mnoho lidí, kteří se nemají kde schovat ani zchladit, to může být hodně nepříjemné. Staří lidé, miminka, chronicky nemocní lidé (obzvlášť ti se srdečními problémy) jsou pak v opravdickém ohrožení. Tohle jsou tipy, jak organismus před přehřátím ochránit, a vy je možná ani neznáte.

1. Vhodné je nealkoholické pivo

Že se má ve vedrech dodržovat dostatečný pitný režim, to vědí všichni. Ale jestli vás láká představa oroseného půllitru, zadržte. Pivo (a jakýkoli další alkohol) není ani trochu dobrý způsob, jak se ve vedrech hydratovat.

Alkohol totiž omezuje činnost antidiuretického hormonu a podporuje odvodňování, proto už po vypití jednoho piva máte nutkavou potřebu jít na toaletu. Zmíněné pivo vám tak sice přinese okamžitou úlevu, pocit, že jste zahnali žízeň, ale je to jen zdání, ve skutečnosti váš organismus o tekutiny připraví.

Zajímavé ale je, že nealkoholické pivo je naopak ve vedrech rozumnou alternativou. To totiž tělu doplní tekutiny, ale pomůže vám doplnit i hladinu pro tělo potřebných minerálů. Je to rozumná volba, obzvlášť pokud v horku třeba sportujete.

Foto: Jordi Prat Puig, Shutterstock.com

Pivo může pomoci, ale jen nealkoholickéFoto: Jordi Prat Puig, Shutterstock.com

2. Popíjejte vlažný čaj

Kdo by měl v horku chuť na teplý čaj?! Nevypadá to úplně lákavě, ale nezatracujte tuto variantu. Ve vedrech byste měli totiž zapomenout na studené a obzvlášť pak ledové nápoje, naopak si vezměte příklad z beduínů žijících na poušti, kteří skoro stále popíjejí vlažný čaj.

Prudké zchlazení organismu po vypití něčeho opravdu ledového nemusí způsobit jen nachlazení (to je ten menší problém). Tělu tím totiž vyšlete falešnou zprávu o tom, že nebezpečí v podobě horka pominulo, a přestanete se potit. Jenže právě pocení je nejúčinnější a nejpřirozenější způsob, kterým organismus ochlazuje sám sebe.

Takže pijte buď vodu pokojové teploty, nebo vlažný čaj (samozřejmě bylinkový či rooibos, který neobsahuje thein, protože ten dehydruje).

3. Plenka na kočárku? Raději ne!

Malé děti, obzvlášť pak miminka v kočárcích, jsou ve velkém riziku, snadno se přehřejí. Je jasné, že je potřeba chránit před přímým slunečním sluncem, a to po celý den. A léty zažitý trik mnoha maminek, který si předáváme po generace, je plenka přehozená přes boudičku kočárku.

Ani tohle ale není moc dobrý nápad. Plenka sice dítě zastíní, ochrání ho před sluncem, ale také ho připraví o volně proudící vzduch, který ho vlastně ochlazuje. Takže ideálně buďte ve stínu a plenku potřebovat nebudete, pokud je to nutné, nikdy s ní kočárek vyloženě neutemujte, dovolte vzduchu, aby se dostal k vašemu dítěti.

Foto: SERKAN TOREZ, Shutterstock.com

Miminka by neměla být vůbec vystavena přímému slunciFoto: SERKAN TOREZ, Shutterstock.com

4. Černé oblečení, za určitých podmínek

Je všeobecně známo, že černá barva přitahuje světlo (sluneční záření), kdežto bílá (a obecně světlejší barvy) ho odrážejí. Takže v černém tričku vám bude o dost větší hic než v bílém.

Jenže proč tedy v jižních zemích a arabském světě, kde je vedro vlastně pořád, chodí lidé převážně v černém oblečení? Kromě toho, že je to věcí jejich kultury, tak za určitých podmínek v něm totiž může být příjemněji! Jde o to, že jejich oblečení je volné a z materiálů, které nepřilnou k tělu. „Černá látka se sice ohřeje až o šest stupňů více, toto teplo ale volná róba nepředá přímo tělu, ale vrstvě vzduchu mezi róbou a tělem. Teplejší vzduch ale stoupá rychleji vzhůru, pro vhodný střih je to až komínový efekt, a vzniklé proudění ochlazuje povrch těla a usnadňuje pocení,“ vysvětlil Jiří Houska z katedry fyziky Fakulty aplikovaných věd západočeské univerzity v Plzni.

5. Bez pokrývky hlavy se neobejdete

Chránit hlavu před přímými slunečními paprsky je nutné, jinak vám hrozí úžeh. Klobouk či kšiltovka jsou rozumná volba, ale popřemýšlejte i o v minulosti tolik oblíbených deštnících (slunečnících). Ty vás udrží mimo dosah slunce, ale zároveň nezamezí proudění vzduchu k pokožce hlavy, což je rozhodně příjemné.

Navíc jsou k dostání i deštníky s UV ochranou. Ty jsou ideální pro lidi se slunečními alergiemi a citlivou pokožkou. Slibují až 95% UV ochranu, odráží sluneční paprsky, proto samozřejmě chrání i před samotným vedrem.

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Pokrývka hlavy je ve vedrech samozřejmostíFoto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

6. Ledová koupel? Ne!

Skočit šipku do studeného bazénu či rybníka je tak lákavé. Ale není to dobrý nápad, tohle ochlazení je stejně šokové a kontraproduktivní, jako když na ex vypijete sklenici ledové vody. Opět se vaše tělo přestane potit, což nechcete.

Takže ideální je vlažné sprchování a ještě lepší je pak tělo omývat jemnou žínkou či houbou (opět vlažnou vodou). Nejen že se tím ochlazujete, ale uvolňujete i póry pokožky, která pak lépe dýchá a potí se.

7. Zvířata ve vedru

Vedro samozřejmě není jen vám, ale i vašim zvířecím mazlíčkům. I ti potřebují ochránit před přehřátím. „Je to vlastně stejné jako u lidí. Neměli byste s nimi chodit ven v tom největším parnu, vyhledávat místa, kde je stín, a třeba i přirozený zdroj vody, vyvarovat se větším fyzickým aktivitám,“ radí pražský veterinář Aleš Müller. Takže žádné dlouhé procházky, divoké aportování a podobně.

I zvířata pak samozřejmě potřebují dodržovat pitný režim. Pokud odcházíte, nechte jim doma klidně dvojitou dávku vody, mohou ve vedrech pít víc než jindy. Voda by měla mít pokojovou teplotu, ledová přímo z kohoutku jim uškodí stejně jako vám. Rizikové jsou i přechody z vedra do klimatizací extrémně vychlazeného auta či domu.

Načítám