Hlavní obsah

Proč si natrhat květ černého bezu? Na léčivý sirup, sekt nebo koláč

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Jako ochránce proti zlým silám, ale i pomocníka při nachlazení, horečce nebo zánětech. Proto vysazovali naši předci černý bez u svých domů a v zahradách. Dnes ho najdete hojně i v přírodě, ale klidně si ho můžete zasadit také. A hlavně - nepropásněte chvíli, kdy pokvete, a květy si nasbírejte!

Článek

Keře černého bezu najdete na okraji luk i lesů a také v zahradách, kolem cest, prostě je to velmi hojně se vyskytující druh. Jsou totiž odolné, o čemž svědčí i to, že je neponičily letošní jarní mrazy. Jsou nenáročné a člověka a jeho péči nepotřebují. Je to spíš naopak - člověk potřebuje je, konkrétně jejich květy na jaře a plody, černé bobule bezinek, na podzim. Proč právě teď vyrazit a nasbírat si květy?

Léčivá síla výhonů a listů

Keř kvete nejčastěji v červnu až červenci, ale jak se mění klima a jaro přichází dřív a je teplejší, kvete právě teď. Do půlky května jste mohli využít sílu čerstvých výhonů a listů: stačí je nadrtit, rozemlít nebo rozklepat tak, aby z nich pustila šťáva a vznikla mokrá kaše – tu přiložte třeba na bolavé koleno. Pomůže dokonce v případě revmatismu nebo vody v koleni. Obklad stačí na zaníceném či bolavém kloubu ponechat hodinu až dvě.

Kdy a jak trhat květ bezu

Jak přesně sbírat květy bezu, abyste z nich vytěžili maximum, ale neponičili keř?

  • Květy sbírejte za suchého počasí, rozhodně ne po dešti, protože musí být suché.
  • Trhejte je opatrně, abyste neponičili větve – ideální je stříhat je nůžkami.
  • Dejte pozor, aby na nich nebyly mšice! Na druhou stranu dbejte, abyste z nich neoklepali moc pylu: právě ten dodá chuť sirupu nebo džemu.
  • Až budete „na lovu“, pamatujte nejen na své potřeby, ale i na to, aby keři něco zbylo, z čeho by mohl do podzimu vytvořit bobule, ze kterých si pak můžete udělat skvělou šťávu a likér. Ideální je odnést maximálně polovinu květů a druhou tam ponechat. 
  • Pro přípravu sirupů a marmelády nechte květy celé. Budete-li je sušit na pozdější použití (a to nikoli na přímém slunci a jen do teploty do 40 °C!), pak po zaschnutí odtrhejte jednotlivé kvítky od stopek a teprve pak zcela dosušte. Uchovávejte uzavřené a nejlépe ve tmě. Ze sušeného květu si po zbytek roku vařte třeba bezový čaj.

Překvapení v zahradě - ozdoba i odpuzovač

Černý bez si můžete i vysadit - a nemusí to být ten klasický, který potkáte skoro na každé procházce. Můžete sáhnout po některém z vyšlechtěných kultivarů, které jsou velmi zajímavé barvou květů nebo listů, ale i plodností. Květy mohou být růžové i purpurové a listy tmavě vínové, ale i žlutozelené. Mohou se tedy stát zajímavým barevným akcentem zahrady.

To ale není rozhodně vše, co může nabídnout - když jeho listy přidáte na kompost, vyzraje rychleji. Pokud je povaříte a vyrobíte si výluh, odradí to škůdce z řad hmyzu a říká se, že likviduje i některé druhy houbových chorob. Když jeho listy zakopete do zeleninových záhonů, odpudíte prý hlodavce i krtka. A až vás budou při práci na zahradě, ale i na výletě, otravovat komáři a další hmyz, natrhejte jeho listy, polámejte je a promněte v ruce a jejich šťávou se potřete, prý je to skvělý repelent (máme i další recept na výrobu domácího repelentu z čistě přírodních surovin).

Foto: HETIZIA, Shutterstock.com

Z čerstvého i sušeného květu bezu můžete připravit čaj, který uleví při kašli a nachlazení, což se hodí na jaře, ale i pak na podzim a v ziměFoto: HETIZIA, Shutterstock.com

Proč je květ bezu zdravý

Když se pustíte do konzumace bezových květů, získáte vitaminy C, A, B1, B2, B3 a C. Dále bioflavonoidy, známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení. Květové výrobky mírní kašel a rozpouštějí hleny, sáhnout po nich lze i při křečích v břiše: tlumí je a pomohou s nadýmáním. A působí nejen na zdraví, ale i na krásu: vyrobte si voňavou pleťovou masku z bezových květů, která vypíná povadlou pokožku.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nejjednodušší příprava nápoje: nasypejte květy do vody a přidejte třeba citronFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nejlepší recepty s bezovými květy

Květy černého bezu jsou (na rozdíl od plodů) jedlé ihned a klidně i za syrova. A že se jedná o luxusní ingredienci, dokazuje fakt, že na královské svatbě se podával citronovo-bezový dort.

Co všechno můžete z léčivých květů vyrobit? Podle praktického receptu krok za krokem si připravte úžasnou bezovou limonádu nebo sekt. Výtečný je smažený dezert kosmatice (vyzkoušet můžete i kosmatice z jogurtového těsta). Vyhlášený je bezový ocet, který je léčivý a hodí se i do salátů a na dezerty. Ovšem nejpopulárnější je uplatnění květů při výrobě domácího bezového sirupu (květy se nevaří, takže léčivé účinky zůstávají zachovány!) anebo voňavé bezové marmelády či želé. Až budete mít sirup hotový, rozhodně ho použijte při přípravě neobyčejného jahodového sorbetu s bezovým sirupem.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Džem či želé z květů bezu můžete kromě citronu dochutit vanilkou nebo mátouFoto: Melica, Shutterstock.com

Voňavé květy černého bezu jsou zadarmo. Zkuste jimi ozdobit a ochutit dezert, výsledek bude luxusní – například fantasticky rychlé a jednoduché nepečené řezy s bezovými květy

Načítám