Hlavní obsah

Jak stárne Twiggy? Ideál krásy 60. let už není „vyhublý chlapec“, ale krásná žena

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Celý svět ji zná jako Twiggy. Ikonická žena a ideál krásy 60. let proměnila svou přezdívku v pojem. „Být twiggy“ dodnes znamená být jako proutek, vypadat tak trochu jako hubený kluk. Modelka Lesley Hornby dnes slaví 75. narozeniny a jako vychrtlý klučík už dávno nevypadá.

Článek

Jméno Lesley Hornby vám nejspíš nic neřekne, ale když se řekne Twiggy, hned víte. Ano, slavná modelka, která prorazila v roce 1966 a totálně změnila dosavadní ideál krásy. Extrémně štíhlá postava, žádné ženské křivky, spíš tělo, které připomíná hubeného chlapce. K tomu velké oči, nakrátko ostříhané vlasy a dlouhé řasy.

Takové dívky a ženy na dlouhé roky ovládly svět módy, návrháři nechtěli na přehlídkových molech vidět nic jiného.

Twiggy tváří roku

Jako patnáctiletou ji objevil muž jménem Nigel Jonathan Davies. Ten se stal nejen jejím manažerem, ale také přítelem. Na dívku narazil v kadeřnictví, kde pracovala jako asistentka. Přezdívku Twiggy vymyslel na základě jejích velice štíhlých údů. Připomínaly mu větvičky, anglicky twigs. Poté vzaly věci rychlý spád. Již o rok později získala tituly Tvář roku a Britka roku. Svět po ní šílel.

Při svých 168 centimetrech vážila jen něco kolem padesáti kilogramů a jakékoli ženské křivky byste u ní hledali jen těžko. Prostě pravý opak Marilyn Monroe, jejíž typicky žensky zaoblené tělo a bujné křivky byly ideálem krásy v padesátých letech.

Propagátorka anorexie?

Za svůj vzhled ovšem Twiggy nebyla jen chválena. Mnozí ji kvůli příliš hubené postavě kritizovali a obviňovali z toho, že propaguje nezdravý vzhled a je tak špatným vzorem pro dospívající dívky. Twiggy ale dodnes popírá, že by za její váhou bylo omezování jídla. V době dospívání byla prý přirozeně hubená, jednoduše chlapecký typ. V minulosti přiznala, že její hubenost děsila i její rodiče, kteří s ní dokonce šli k lékaři. Ten prý potvrdil, že žádná nemoc drobnou dívenku netrápí, jen je jednoduše trochu vyzáblá.

Nicméně v módním světě rozpoutala poprask. Značky se o ni přetahovaly, a ona se tak nesmazatelně vepsala do historie módy, a to i přesto, že její modelingová kariéra trvala pouhé čtyři roky. Už v roce 1970 totiž odešla „do důchodu“ s tím, že nechce být celý život jen věšákem na šaty. Malý návrat na molo si dopřála pouze v roce 2005, kdy se stala jednou z tváří úspěšné kampaně značky Marks & Spencer.

Twiggy jako filmová hvězda

Poté, co pověsila modeling na hřebík, se ale ze světel reflektorů neztratila. Začala se totiž realizovat jako herečka a zpěvačka a nešlo jí to o nic hůř než dělat manekýnu. Za svůj debut ve filmovém muzikálu The Boy Friend (1971) byla dokonce oceněna Zlatým glóbem.

Sází na přirozenost

Jako jedna z mála slavných žen dokáže Twiggy stárnout s grácií. Nejsou na ní vidět žádné plastické operace a s věkem se dočkala i ženských tvarů, i když štíhlou postavu si stále drží. Bývalá supermodelka se v minulosti nechala slyšet, že proti estetickým zákrokům nic nemá, jen prý zatím nesebrala odvahu. A jestli je to pravda, tak klobouk dolů, v 75 letech vypadá báječně.

A nejspíš je to tím, že si z vrásek jednoduše vrásky nedělá. V minulosti se nechala slyšet, že přibývající věk je přirozená věc, nelze s tím nic dělat, tak proč se tím trápit. Ke štěstí je potřeba to přijmout jako fakt, nesnažit se porazit přírodu a radovat se z obyčejného života.

A radost dělá Twiggy především její rodina. A to i když její první manželství skončilo tragicky. Jejím prvním mužem byl americký herec Michael Witney, s nímž má dceru Carly. Bohužel v roce 1983 zemřel na infarkt, který prodělal ve fastfoodové restauraci McDonald’s, kam vzal malou Carly na oslavu jejích čtvrtých narozenin.

Pět let po jeho smrti se modelka provdala znovu. Vzala si herce Leigha Lawsona, s nímž se potkala při natáčení filmu Madame Sousatzká. Děti spolu sice nemají, ale šťastně žijí bok po boku už 36 let.

Každá doba má své ideály krásy a módní svět je někdy neúprosný. Ale dnes už dává prostor i starším ročníkům. Starší modelky a ženy s vráskami ovládly přehlídková mola. Konec kultu mládí!

Související témata:
Lesley Lawson (Twiggy)

Načítám