Článek
Úklid je široké téma a každý si představí něco jiného. Někdo je na něj vysazený a dezinfikuje ostošest, jiný to bere s rezervou a snaží se „jen“ udržet pořádek. Ať už patříte ke kterékoli skupině, na čistotu kuchyně byste měli být trošku citlivější. Přece jen zde skladujete a připravujete jídlo, které je náchylné na kontaminaci mikroorganismy. Většina vám neublíží, ale například E. coli, salmonela či listerie mohou způsobit vážné onemocnění, zejména pro malé děti.
10 nejčastějších míst v kuchyni, kde se drží bacily:
1. Houbička a hadřík
První místo není žádné překvapení. Největším problémem je křížová kontaminace, tedy že stejnou houbičkou myjete skleničky od vína, prkénko na krájení i povrch kuchyňské linky. Neustálá vlhkost pak bujení patogenů podpoří.
Řešení: Kdykoli si vzpomenete, nechte mokrou houbičku minutu v mikrovlnce na plný výkon (pozor při vyndávání) a měňte ji každý týden nebo v okamžiku, kdy začíná páchnout.
2. Utěrky
Někdo používá papírové utěrky, ale většina domácností preferuje látkové – šetří se tak životní prostředí, protože se dají prát. Ovšem jak poznat, že už je čas?
Řešení: Vaříte-li alespoň jedno náročnější jídlo za den, měňte utěrku denně, maximálně obden.
3. Rukojeti, knoflíky, vodovodní baterie
Při vaření nebo pečení se dotýkáte potravin a ruce si průběžně myjete pod tekoucí vodou. Předtím ale sáhnete na vodovodní baterii, knoflík od sporáku, o rukojetích šuplíků ani nemluvě.
Řešení: Myjte tato místa vždy, když čistíte kuchyňskou desku. Při výběru varné desky dejte přednost variantě bez knoflíků (dotykové ovládání), místo kohoutků volte pákový mechanismus baterie.
4. Krájecí prkénka
Na deskách, ať už jsou plastové, nebo dřevěné, vznikají při používání drobné zářezy, které jsou ideálním domovem mikrobů, i když jste desku pořádně umyli pod tekoucí vodou.
Řešení: Na zeleninu používejte jiné prkénko než na syrové maso. Máte-li myčku, dávejte plastové desky do ní. Dřevěné nechte po umytí vyschnout a občas je posypte solí a potřete citronem, případně polijte peroxidem vodíku a po deseti minutách omyjte.
5. Otvírák na konzervy
Možná ho používáte jen zřídka a hned zase uložíte zpátky do šuplíku. Chyba! Zobáček, který zajíždí do plechovky, se kontaminuje jídlem a v šuplíku doslova „kvete“.
Řešení: Po každém použití ho alespoň otřete, lépe umyjte saponátem. Znáte fígl, jak otvírák na konzervy bleskově vyčistit?
6. Talíř a kryt jídla v mikrovlnce
Nejenže na tyto dvě části občas něco vyprskne při ohřívání, ale jsou nejblíže jídlu a mohou do něj snadno přidat i spoustu nechtěného.
Řešení: Pokud interiér mikrovlnky čistíte jen občas, otočný talíř i kryt jídla omývejte nejlépe denně. Víte, jak nejrychleji vyčistíte mikrovlnnou troubu? Dejte do ní hrst mokrých papírových utěrek a nechte ji běžet na plný výkon tři až pět minut.
7. Mísa na ovoce
Většinou ovoce myjete až před konzumací, takže v míse na lince leží tak, jak jste je přinesli z obchodu. Okem neviditelné hnilobné procesy se šíří rychle a zbytky plísní a kvasinek ulpívají i na stěnách misky nebo košíku.
Řešení: Alespoň jednou týdně vymyjte mísu saponátem. Proutěné košíky vyložte papírovým ubrouskem a pravidelně ho vyměňujte.
8. Stojan na nože
I když do držáku vkládáte nože čisté, můžete je vytáhnout „zašpiněné“ – v záhybech a škvírách stojanu se usazují různé nečistoty vznikající při vaření.
Řešení: Jednou za měsíc vyklepejte z bloku na nože prach a propláchněte ho vodou s mycím přípravkem, případně potřete vnitřní části peroxidem. Možná vám bude vyhovovat, když si vyrobíte parádní magnetický držák na nože sami.
9. Zásuvka na příbory
Bývá umístěna hned pod pracovní deskou a často se otvírá, takže do ní padají nejen drobky, ale i jiné nečistoty, které se pak na příborech dostanou celkem jednoduše do jídla.
Řešení: Udržujte jednotlivé přihrádky šuplíku v čistotě, vytírejte je octem, aby se tam bakterie nemnožily.
10. Plastové měchačky
Většinou jsou tvořeny dvěma díly a spoj míchací části a držadla může skrývat „poklad“ ve formě usazených zbytků potravin.
Řešení: Pokud nevlastníte myčku, vydrbejte záhyby vařeček například starým zubním kartáčkem.