Hlavní obsah
3,1
(130)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Doby, kdy se dršťky dlouhé hodiny vařily, čtyřikrát se jim měnila voda a jejich zápach se linul bytem i několik dní, jsou naštěstí dávno pryč. Koupíte je totiž předvařené. O to snazší je pak tuhle skvělou polévku připravit během chvíle.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g hovězího masa s kostí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 800 g drštěk
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 ks pečiva
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Hovězí maso s kostí (nebo kousek kližky či krku, prostě cokoliv vhodného na polévku) zalijte studenou vodou a vařte na mírném plameni aspoň 90 minut. Hotový vývar sceďte a vychladlé maso později nakrájejte na kostičky.

02.

Na sádle zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku, sůl, kmín, sladkou papriku a utřený česnek a zasmahněte jíšku. Jakmile se koření rozvoní, je hotovo. Zalijte horkým scezeným vývarem, přidejte předvařené, na nudličky pokrájené dršťky a asi 20 minut provařte. 

03.

Do horké polévky dejte prohřát pokrájené maso a zasypte majoránkou (jen aby se spařila). Horkou polévku podávejte ideálně s rohlíkem či houskou.

Tip

Jestli se bez nich neobejdete, můžete do vody přidat i nové koření, celý pepř a bobkový list, není to ale nezbytně nutné.

Co vy? Máte rádi dršťky, nebo se jim raději obloukem vyhnete?

Související témata:

Načítám