Článek
S mletým masem se dá čarovat, receptů je opravdu nespočet. Od kuliček přes ragú až po sekanou na sto způsobů, oběd z mletého je vždy skvělý. I když ale hýříte kreativitou, občas je nejlepší vsadit na klasiku a usmažit babiččiny karbanátky.
Postup
01.
Začněte výběrem masa. Kupte mleté vepřové, ideálně plec, a hovězí krk nebo jiné přední maso. Pokud budete kupovat maso již míchané, mělo by obsahovat ideálně kolem 20 % tuku. Tučnější maso, což třeba samotné vepřové obvykle bývá, by bylo lepkavé a i výsledek by byl příliš mastný, samotné hovězí by zase bylo moc suché (geniální trik, jak mít vždy měkké a šťavnaté maso).
02.
Housku nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Nechte asi 10 minut pořádně nasáknout, mezitím si nakrájejte cibuli najemno (někdo doporučuje osmahnout ji dozlatova, jiný ji nechává syrovou). Nasátou housku vymačkejte od přebytečného mléka a spolu se solí a pepřem, vejcem, cibulí, utřeným česnekem a majoránkou vmíchejte k masu. Hotová směs drží hezky pohromadě, podle potřeby přidejte trochu strouhanky, aby nebyla příliš mokrá.
03.
V pánvi rozehřejte trochu oleje a z obou stran na něm pozvolna osmažte v dlaních vytvořené karbanátky. Dejte jim dostatek času, aby se hezky propekly a střed nezůstal syrový. Růžový není na škodu, takové karbanátky budou krásně šťavnaté, ale úplně syrové maso do karbanátku nepatří. Karbanátky podávejte klidně jen s hořčicí, kyselou okurkou a chlebem, pokud je chystáte k obědu, je samozřejmě lepší bramborová kaše.
Chcete vsadit na nejlepší přílohu? Uvařte dokonalou bramborovou kaši.