Článek
Zbyl vám doma chléb nebo bageta, máte pár vajec a kousek uzeniny? Naučíme vás skvělé a jednoduché italské jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Recept berte především jako inspiraci a použijte ingredience, jaké máte doma.
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Chleba (nejlepší je světlý, čistě pšeničný nebo pšenično-žitný) nakrájejte na kostky a promíchejte s asi 4 lžícemi olivového oleje. Rozprostřete jej na plech a asi 10 minut předpečte ve vyhřáté troubě.
02.
Mezitím si připravte spodní vrstvu. Na troše oleje zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou šunkovou klobásu a zlehka ji opečte. Pak přidejte čerstvý nebo rozmrazený špenát (rozmrazeného stačí asi 150 g) a utřený česnek. Špenát spařte (rozmrazený prohřejte) a podle potřeby zredukujte přebytečnou tekutinu.
03.
Směs rozprostřete na dno zapékací misky, rovnoměrně na ni rozložte krutony a mezi ně rozklepněte celá vejce. Ta lehce osolte a opepřete a zapékací misku vložte ještě asi na 15 minut do trouby. Hotová vejce budou mít zcela tuhý bílek, ale žloutek zůstane trochu tekutý. Podle chuti můžete pod krutony na špenát rozložit i čerstvý kozí nebo jiný sýr, který zrovna máte doma.
RECEPTY ZE STARÉHO PEČIVA: Vyzkoušejte recept na slané nádivkové muffiny ze starého pečiva nebo recept na slanou žemlovku se špenátem a slaninou. A zkuste třeba vrabčí hnízdo z chlebových topinek.