Hlavní obsah
3,1
(340)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vydatná snídaně či brunch nebo klidně pořádná večeře: U tohoto italského jídla je úplně jedno, v kterou denní dobu si ho připravíte. Spotřebujete do něj zbylé pečivo, kousek klobásy a pár vajec, trochu špenátu, a pokud budete chtít, i kousek sýra. A příprava trvá jen chvíli. O zbytek se postará trouba.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 krajíců bílého chleba
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 ks klobásy
  • 250 g baby špenátu
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Zbyl vám doma chléb nebo bageta, máte pár vajec a kousek uzeniny? Naučíme vás skvělé a jednoduché italské jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Recept berte především jako inspiraci a použijte ingredience, jaké máte doma.

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Chleba (nejlepší je světlý, čistě pšeničný nebo pšenično-žitný) nakrájejte na kostky a promíchejte s asi 4 lžícemi olivového oleje. Rozprostřete jej na plech a asi 10 minut předpečte ve vyhřáté troubě.

02.

Mezitím si připravte spodní vrstvu. Na troše oleje zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou šunkovou klobásu a zlehka ji opečte. Pak přidejte čerstvý nebo rozmrazený špenát (rozmrazeného stačí asi 150 g) a utřený česnek. Špenát spařte (rozmrazený prohřejte) a podle potřeby zredukujte přebytečnou tekutinu.

03.

Směs rozprostřete na dno zapékací misky, rovnoměrně na ni rozložte krutony a mezi ně rozklepněte celá vejce. Ta lehce osolte a opepřete a zapékací misku vložte ještě asi na 15 minut do trouby. Hotová vejce budou mít zcela tuhý bílek, ale žloutek zůstane trochu tekutý. Podle chuti můžete pod krutony na špenát rozložit i čerstvý kozí nebo jiný sýr, který zrovna máte doma.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie8 883,3 kJ
Bílkoviny70,05 g
Tuky131,15 g
Sacharidy166,66 g
Sůl9,38 g
SAFA27,53 g
Vláknina19,69 g
Cukry16,77 g

Načítám