Hlavní obsah

Příliš chytří na lásku? Lidé s vyšším IQ mívají problémy ve vztazích

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Je vysoké IQ pro život výhoda? Mnozí si to myslí. Ohledně vztahů je to ale komplikovanější. Chytří lidé často tápou, proč jim to s láskou nevychází, naráží na mnohá nedorozumění a žít s nimi také nebývá jednoduché.

Článek

Stephen Hawking, britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců, kdysi prohlásil, že inteligence je schopnost přizpůsobit se změně. Zdá se tedy, že lidé s vyšším IQ by měli být schopni snadno navazovat vztahy a udržovat v nich jiskru. Tak jednoduché to ale není. Své v tom často hraje nízká emoční inteligence, kvůli které se extrémně inteligentní osoby potýkají s komunikační neobratností a mají problém se s ostatními dorozumět.

Příliš chytří na spokojený vztah?

Nejprve si ale řekněme, co se považuje za vysokou inteligenci. Inteligenční kvocient lze pomocí testů vcelku jednoduše změřit. Zhruba 70 % populace má IQ mezi 85 a 115, nad 115 do 130 se pohybuje asi 13 % lidí. Výš, tedy do skupiny signalizující opravdu výjimečný intelekt, se dostanou asi 3 % populace. Což je fajn, pokud se chcete hlásit do Mensy, která podobně „postižené“ jedince sdružuje. Jde-li ale o vztahy, může vám to dost komplikovat život.

Vztahy a rodinný život prý dělá problémy téměř všem s hodnotami IQ 140+. Ze studie postavené na původních zjištěních amerického psychologa Lewise Termana vyplývá, že inteligentnější lidé mají na lásku vysoké nároky a očekávání, a navíc nejsou moc flexibilní. Je prý těžší s nimi v tomto směru najít společnou řeč.

Svět pro jednoho

Neuropsycholožka Ruth Karpinski v této souvislosti provedla doprovodný výzkum při kterém zjistila, že lidé s nadprůměrným IQ se potýkají s duševními a fyzickými problémy, které ovlivňují funkčnost vztahů. „Zatím z toho nevyvozujeme žádné vážné závěry, neboť značná část jedinců, kteří s námi na studii spolupracovali, každodenně trpí v důsledku svých jedinečných emočních a fyzických nadměrných schopností. Inteligentní jedinci mají v první řadě potíže sami se sebou,“ nechala se slyšet odbornice pro magazín Neuroscience. Ale tím to možná teprve začíná.

Foto: fizkez, Shutterstock.com

Lidé s nadprůměrnou inteligencí mají často problémy sami se sebouFoto: fizkez, Shutterstock.com

Láska není podstatná

Ve studii publikované v časopise Marriage & Family Review zase skupina holandských vědců potvrdila, že se vyšší intelekt pojí s necitlivostí vůči potřebám ostatních. A to ve vztazích může představovat dost závažný problém. Vědci zároveň také zjistili, že se lidé s vyšší než průměrnou inteligencí častěji vyhýbají konfliktům a hůře si hledají přátele.

Odchází váš partner uprostřed hádky, mává nad ní rukou a radši si jde číst vědecký časopis? Možná za to může jeho IQ! Naštěstí ale nic neplatí absolutně.

Chytří, slavní a sami?

Herečka Lisa Kudrow neboli Phoebe ze seriálu Přátelé má podle jednoho hollywoodského portálu IQ 154, takže by měla mít na rodinný život smůlu. Právě ona ale žije ve spokojeném manželství již od roku 1995. To David Duchovny alias agent Fox Mulder je na tom jinak. Nepolepšitelný sexuální závislák s IQ 147 se v roce 2014 rozvedl s manželkou, která mu roky tolerovala románky i náhodný sex. Na něj teorie o tom, že nadprůměrně inteligentní lidé mívají častěji problém s partnerským vztahem, sedí.

Podobně je na tom i Rowan Atkinson známý spíš jako legendární Mr. Bean, má prý velmi nadprůměrné IQ 178. Od roku 1990 byl ženatý a z manželství vzešly dvě děti. V roce 2012 se ale seznámil s o 26 let mladší komičkou Louise Ford. Jejich známost rychle přerostla v lásku a Ford promptně ukončila stávající vztah, aby mohla být s Atkinsonem. Ten se po 25 letech rozvedl. V roce 2017 se jim narodila dcera.

Načítám