Hlavní obsah
3,1
(464)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte chuť na sametovou čokoládovou pěnu? Zapomeňte na vajíčka, smetanu i máslo a vyrobte si ji jen z dobré hořké čokolády a vody. Opravdu vás nečeká hrudkovitá sraženina, ale lehounký dezert se silnou čokoládovou chutí. Hotovo máte do 10 minut, takže to je ideální sladká tečka na závěr každé večeře nebo večírku. A můžete přidat příchutě podle toho, co máte nejradši.

5 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g hořké čokolády
  • 180 ml vody
Článek

K rozpuštěné čokoládě můžete před šleháním přidat špetku chilli, kardamomu, skořice, vanilky nebo k ní přilít trochu silného mátového čaje, případně čaje Earl Grey, kapku rumu či jiného likéru. Je to jen na vás.

Postup

01.

Připravte si velkou mísu naplněnou studenou vodou a ledem a vložte do ní menší misku, ve které budete za chvíli šlehat pěnu.

02.

V kastrůlku rozpusťte na kostičky nalámanou kvalitní hořkou čokoládu a 180 ml vody. Video: 3 způsoby, jak rozpustit čokoládu

03.

Do menší misky, která je napůl ponořena ve větší míse s vodou a ledem (viz krok 1), nalijte rozpuštěnou čokoládu. Elektrickým šlehačem ji teď asi 5 minut šlehejte do pěny. Přitom ale dejte pozor, abyste čokoládu nepřešlehali. Pokud se to stane a příliš zatuhne, klidně ji znovu rozehřejte (jde to i v mikrovlnné troubě).

04.

Pěnu rozdělte do 4 skleniček a ihned servírujte. Anebo ji nechte odležet pár hodin v chladničce, než na ni přijde čas. Můžete ji ozdobit čerstvým ovocem, šlehačkou, malou sušenkou, kápnout na ni likér...

Se dvěma surovinami se dají dělat divy:

Bleskový recept na zdravé sušenky jen ze 2 surovin

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie4 582 kJ
Bílkoviny13,2 g
Tuky67,2 g
Sacharidy101,8 g
Sůl0,02 g
SAFA35,2 g
Vláknina17,2 g
Cukry89,4 g

Načítám