Článek
Postup
01.
Hrách den předem namočte do vody – mělo by jí být klidně víc než dvojnásobek objemu hrachu, opravdu hodně jí nasaje. Druhý den hrách neceďte, ale přímo v této vodě uvařte úplně doměkka, trvá to asi 40 minut.
Tip: Pokud nemáte čas hrách namáčet, místo zeleného použijte žlutý půlený hrách – uvaříte ho doměkka i bez máčení. Počítejte ovšem s tím, že namáčení snižuje nadýmavost luštěniny.
02.
Mezitím si připravte cibuli. Nakrájejte ji na půlkolečka a ve vrstvě oleje ji pozvolna za častého míchání osmažte dozlatova. Pozor, závěr je opravdu hodně rychlý a nezapomeňte, že v horkém oleji cibule ještě dojde. Někdy je proto lepší cibulku včas vyjmout, aby se nespálila. Voňavý cibulový olej ale rozhodně nevylévejte!
03.
Když je hrách měkký, neceďte ho a přidejte k němu sůl, kousek másla a teplé mléko a vše rozmixujte na hladkou kaši. Kaši připravujte spíš řidší – vždycky totiž trochu zhoustne. Hrnec s kaší vraťte na plotnu, přidejte prolisovaný česnek a majoránku a ještě pořádně prohřejte. Mezitím si na troše oleje opečte uzené maso.
04.
Hrachovou kaši podávejte s křupavou cibulkou politou jednou dvěma lžicemi cibulového oleje a s plátkem uzeného masa.
Tip: Místo uzeného masa můžete podávat také vařené či sázené vejce.
Máte rádi hrachovou kaši, nebo vás nepřemluvíme?