Hlavní obsah
3,0
(951)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jeden tradiční oblíbený dezert strčí všechny ostatní do kapsy: větrníky. Máte je rádi, ale jejich příprava je na vás moc složitá a zdlouhavá? Přinášíme vám trochu zjednodušenou verzi této oblíbené dobroty: sice stále zabere dost času, ale výsledek stojí za to.

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 130 g másla
  • 400 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 130 g hladké mouky
  • 4 ks vejce
Karamelový krém
  • 37 g karamelového pudinku
  • 350 ml mléka
  • 125 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka
Šlehačka
  • 250 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
Karamelová poleva
  • 2 lžíce másla
  • 120 g cukru krupice
  • 130 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Začněte odpalovaným těstem. Troubu zapněte na 200 °C. Na kostky nakrájené máslo a vodu dejte do hrnce a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak přidejte špetku soli a mouku a míchejte. Ingredience se pozvolna začnou vařit, var samotný ale není nutný, stačí použít mírný až střední plamen. Vařečkou stále míchejte, až se hmota začne odpalovat od stěn hrnce i vařečky a zanechává na nich jen lehký bílý povlak – trvá to asi sedm minut. V tu chvíli hrnec sejměte z plotny a těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak do něj jedno po druhém zašlehejte vejce, až vznikne hladké jemné těsto. Rozetřete ho na plech vyložený pečicím papírem a bez otvírání dvířek trouby pečte asi 20 minut dozlatova. Pak dvířka pootevřete a nechte vychladnout.

02.

Pokračujte výrobou karamelového krému. Pudinkový prášek rozmíchejte v polovině mléka, druhou polovinu přiveďte pozvolna k varu. Když začíná vřít, všlehejte do něj pudinkovou směs. Za stálého míchání asi tři minuty provařte do hustého hladkého pudinku. Hotový pudink nechte za občasného promíchání (aby nevznikl škraloup) vychladnout na pokojovou teplotu. Měkké máslo vyšlehejte do hladké pěny s cukrem a po lžicích do něj všlehejte i pudink.

03.

Studenou šlehačku (přímo z lednice) ušlehejte se lžicí moučkového cukru dotuha. Zteplalou šlehačku nevyšleháte, možná se i srazí. Moučkový cukr plní funkci ztužovače.

04.

Na polevu v pánvi rozehřejte máslo a do něj nasypejte cukr. Nechte ho rozpustit, trvá to asi pět minut, během nichž je potřeba cukr pravidelně promíchávat – jinak se snadno spálí. Když je cukr tekutý, po trochách přilijte šlehačku a vždy ihned rozmíchejte. Pozor, zejména při prvním přilití to hodně prská, a čím chladnější smetana je, tím to prská víc! V tomto případě ji tedy raději vyndejte předem z chladničky, nebo buďte na svoje ruce o něco opatrnější. Když má karamelová omáčka správnou konzistenci (je hustá, ale bude se dobře roztírat po povrchu), je poleva hotová.

05.

Teď už stačí vše poskládat dohromady: vychladlý korpus překrojte na poloviny. Jednu natřete karamelovým krémem, pak šlehačkou a nakonec navrch položte druhou polovinu. Potřete ji, resp. lžicí postupně polijte, karamelovou polevou. Takto připravené řezy nechte v chladu asi dvě hodiny ztuhnout. Poté je nakrájejte na větší či menší kostky (dobře to jde ostrým vroubkovaným nožem na pečivo) a podávejte. Ale pozor, mizí rychlostí blesku!

Děláváte větrníky doma, nebo si raději zajdete do cukrárny?

Související témata:

Načítám