Článek
Také jste se pustili do odlehčování stravy? Tradiční čínská medicína nabádá sestavovat jídelníček na zimní měsíce z tzv. prohřívacích potravin. Dodají vám zdravou energii, rozhýbou metabolismus a nebudete se během dne klepat zimou, jak se to někdy při hubnutí (obzvlášť v chladné části roku) stává. Co vás zahřeje a zároveň povzbudí organismus ke spalování energie?
10 nejlepších rad na zhubnutí
Hubnutí, víc energie a nová chuť do života. 10 tipů, jak zdravě zhubnout a cítit se lépe. Inspirujte se našimi radami a zaměřte se na svůj osobní glow-up neboli výraznou změnu (nejen) vzhledu!
- Jak je důležitá snídaně
- Proč byste měli sníst jedno jablko denně
- Bílkoviny zahrňte do každého jídla
- Dejte sebe na první místo: ženský biohacking
- Zbavte se nafouklého břicha: přestávky mezi jídly
- Večerní víno vyměňte za bylinkový čaj nebo kombuchu
- Salát jako jedno jídlo dne
- Proč ujít 10 tisíc kroků denně
- Dejte prioritu spánku
- Proč zařadit rest day
1. Mák
Tradiční mák je česká superpotravina. Nejenže představuje kvalitní zahřívací potravinu, ale jedná se i o zásobárnu vápníku – obsahuje ho až dvanáctkrát víc než mléčné výrobky. Pyšní se také vysokým množstvím prospěšných tuků a solidním zastoupením bílkovin. Mák je ideální konzumovat namletý. Výborný je například v ovesné kaši, k celozrnným nudlím nebo v lehčích moučnících a dezertech, ale skvělý je i ve slaných jídlech: Zkuste třeba lilkové kari s mákem.
- Doporučená denní dávka vápníku je přibližně 700 až 1200 gramů, přičemž mák ve 100 gramech obsahuje asi 1500 mg vápníku. >>>Mléčné výrobky nejsou jediný zdroj vápníku

Mletý mák můžete přidat do kaše, do jogurtu, na těstoviny… Indická kuchyně ho dává třeba i do sekanéFoto: Syda Productions, Shutterstock.com
2. Zvěřina
Do zdravého a vyváženého jídelníčku patří také maso – zdroj kvalitních bílkovin a železa. Nejvhodnější jsou libové druhy, které mají méně tuku, a tedy i nižší energetickou hodnotu. V zimě je lepší místo drůbeže vsadit na červené druhy, zejména pak zvěřinu – organismus vnitřně zahřeje mnohem lépe, výborně chutná a dodá důležité živiny. Skvělý je zvěřinový guláš či ragú na víně.
3. Cizrna
Víceméně každá luštěnina je přínosná, a to nejen v zimě. Dáváte-li přednost fazolím nebo čočce, klidně vsaďte na ně. Cizrna je ovšem přece jen o chlup prospěšnější – je bohatší na zastoupení důležitých látek. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (stejně jako ostatní luštěniny) a obsahuje kvalitní bílkoviny, vlákninu, vitamin B9, železo, měď a mangan. A na to, jak je sytá, je poměrně nízkokalorická. Zkuste si z ní udělat jednoduché dietní zobání místo chipsů.
4. Kysané zelí
Kysané zelí je jednak velmi osvěžující a nízkokalorické, navíc je zdrojem probiotických bakterií, jež významně posilují imunitu. Dále je zásobárnou mnoha důležitých vitaminů a minerálů a najdete v něm také nezanedbatelné množství vlákniny, která podporuje průchodnost střev – a dobře fungující zažívání je základ nejen při hubnutí. Kvašené zelí ovšem musíte konzumovat syrové, tepelná úprava vás o mnoho výhod této zdravé pochoutky připraví.
Recept na domácí kysané zelí
Na výrobu potřebujete krouhané zelí, sůl a kmín. Směs se nejprve „šlape“ ve velké nádobě, přičemž se postupně odlévá přebytečná voda. Poté se zelí napěchuje do kameninových hrnců. Otvor se uzavře plátýnkem, deskou a těžkým kamenem, aby se zelí nezkazilo vlivem přístupu vzduchu. Po několika dnech kvašení je hotovo. Výsledný „všelék“ lze přemístit do sklenic a vychutnávat po celý rok.
5. Pohanka
Přirozeně bezlepková pohanka nejen zahřeje, ale navíc je bohatá na vlákninu a minerály a nadlouho zasytí. Velký benefit přináší v podobě rutinu, který zvyšuje pevnost a pružnost cév, pomáhá v boji proti křečovým žilám a při léčbě hemoroidů. Už jste vyzkoušeli jednoduchý, zdravý a sytý pohankový dezert do skleničky?
6. Ostré koření
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. Čím je ostřejší, tím vyšší má zahřívací schopnost a tím více také podporuje spalování. Ideální je chilli, pepř, kari, zázvor, ale hodí se i méně pálivé druhy, jako je skořice, kurkuma, hřebíček, bazalka nebo oregano. Bohatou inspiraci najdete v asijských receptech.
7. Křen
Křen, osvědčený zabiják virů, se často označuje za přírodní antibiotikum. Jako zdroj mimo jiné vitaminu C posiluje organismus a má silné antiseptické neboli dezinfekční účinky. Proto se doporučuje přidávat do jídel také při různých zánětech. Pravidelná dávka křenu je zdravá, zahřeje vás a podpoří metabolismus. Vyzkoušejte výborný „zimní“ recept na jednoduchý bůček pečený v křenovém jogurtu.

Pomazánka z čerstvého křenu nakopne metabolismus a zažene virózyFoto: matka_Wariatka, Shutterstock.com
8. Batáty
Organismus dokážou v zimě prohřát také sladké brambory. Batáty představují vhodného kandidáta na chutnou přílohu při snaze zhubnout. Navzdory názvu „sladké“ obsahují méně sacharidů i kalorií než „normální“ brambory, zato víc vlákniny. Další jejich složkou jsou karotenoidy – mají antioxidační účinky a způsobují zářivou barvu batátů. Výborná a sytá dietní jídla nejsou nijak složitá: Zapečené batáty se syrečky vás okouzlí!
9. Tučné ryby
K zimnímu hubnutí si také opatřete tučnější ryby. Nemusí to být pouze losos, množství bílkovin i dalších prospěšných látek a cenné omega-3 tuky najdete také v pstruhovi, candátovi, makrele, sleďovi či v tresčích játrech. Zahřívací potraviny můžete v receptech samozřejmě i kombinovat: Zkuste třeba výbornou a rychlou tuňákovou pomazánku s křenem.
10. Česnek
Do pokrmů si také čas od času přidejte česnek. Má velice dobrý vliv na spalování tuků a samozřejmě na zdraví. Pomáhá ke snížení krevního tlaku i cholesterolu a pyšní se také mimořádnými protizánětlivými účinky.