Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Prodej živých kaprů je klasika a pro mnohé důkaz, že Ježíšek je opravdu už za rohem. Ale jste si jisti, že si dokážete vybrat takovou rybu, která je zdravá, čerstvá a tak velká, aby byla kvalitní? Kolem kádí bývá šrumec, fronta, většinou je už i docela tma, když se tam po práci vypravíte… Čeho byste si ale měli, přes to všechno, rozhodně všimnout?
Jak si vybrat mezi živými kapry?
Když už jdete pro živého kapra, měli byste si vybrat toho, který už není v posledním tažení. „Neměl by plavat břichem vzhůru, i když je třeba říct, že ,čerstvě leklý´ kapr je také poživatelný a není jej třeba vyhazovat, až na to, že z jeho vnitřností rozhodně nedělejte polévku, ale vyhoďte je,“ radí agrární analytik Petr Havel. To ale platí třeba v případě, že máte živého kapra doma a lekne – nikoli v situaci, kdy vám prodejce nutí „mrtvolku“. (Víte, jak se dostal kapr na štědrovečerní tabuli?)
Jestli byste chtěli mít stoprocentní jistotu, že jde o rybu čerstvou, museli byste si dojít přímo na výlov a koupit si ji na hrázi rybníka – což můžete naplánovat na příští rok. Letos už se musíte spokojit s tím, co nabídnou prodejci. V kádi hledejte ideálně takového kapra, který má kolem 2,5 kilogramu – takoví jsou optimální hlavně proto, že nejsou zbytečně tuční, na rozdíl od větších. „Je jasné, že si nekoupíte kapra, který už se nehýbe nebo je břichem vzhůru, ale vyhněte se i takovému, který by se moc nepohyboval nebo plaval do stran,“ radí zástupce z hypermarketu Globus.
K živým kaprům je dobré ještě poznamenat, že byste je neměli pouštět zpátky do volné přírody, natož s pocitem, že pro ně děláte to nejlepší. „Takzvaný vylačněný kapr, který se prodává před Vánocemi, by v přírodě už nepřežil, uvádí se, že zhruba sedmdesát procent kaprů, kteří se dostanou zpátky do rybníků nebo řek, zahyne,“ vysvětluje Petr Havel.
Jak poznat čerstvě zabitého kapra?
Sáhnete raději po již zabitém kaprovi? Pak by měl být čerstvě zabitý – čili byste buď měli být u toho, nebo byste měli vědět, co čerstvost prozradí. Čerstvě zabitý kapr by měl mít jiskrnou barvu očí, lesklý vzhled, a když otevřete žábry, tak by měla být ještě viditelná čerstvá krev.
O čerstvosti kapra svědčí ale i další věci. „Když přejedete rukou po těle ryby od ocasu k hlavě, nesmí vám zůstávat na ruce šupiny, ploutve nesmí při zatahání odpadávat. A když se podíváte dovnitř ryby, tak by její žebra neměla vylézat z masa,“ radí kuchař Roman Paulus z Kulinářské akademie Lidlu.
Jestliže si kupujete již porcovanou rybu, pak by maso mělo mít narůžovělou barvu s rudou krví, nesmí být vybledlé, natož našedlé. Musí vonět příjemně po rybině, velmi intenzivní rybí vůně už může signalizovat, že se začíná kazit. Když do čerstvého rybího masa píchnete prstem, měl by se důlek po tomto stlačení během chvíle vyrovnat. Řezné plochy nikdy nesmí být oschlé. Šupiny by měly být lesklé, stejně jako kůže, která by měla být vypnutá a elastická.
Jak rybí maso skladovat?
Když donesete zabitou rybu nebo rybí maso domů, je ideální je ihned zpracovat – právě proto, abyste si pochutnali na čerstvé rybě. Jestliže není zbytí, dejte ji co nejdřív do chladničky. Celou rybu vždy nejdřív vykuchejte, pak zabalte do vlhké utěrky, dejte třeba do hlubokého talíře nebo mísy a překryjte potravinářskou fólií, aby od ní nenačichla celá chladnička. Utěrku každý den měňte za novou. Skladujte ji při teplotě 1–4 °C. Celou rybu maximálně 4 dny, již naporcovanou pak maximálně dva dny. Rybu mrazenou pak uchovávejte při –18 °C a spotřebujte ji do tří měsíců. Jednou rozmrazené rybí maso už znovu nikdy nezmrazujte!
Přečtěte si a poslechněte i další rady od rybáře, jak si vybrat vánočního kapra. A nechte se inspirovat třeba trochu netradičním odlehčeným receptem na vánoční rybu.