Článek
Postup
01.
Mouku (vybírejte opravdu kvalitní, ideálně přímo určenou na křehká těsta) smíchejte s mandlemi. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a moučkový cukr a špičkami prstů svižně vypracujte drobenku - těstu výrazně nesvědčí, pokud se máslo příliš zahřeje, drobilo by se, praskalo a cukroví by nebylo dobré. Přidejte žloutek, vanilku a podle chuti i trošku citronové kůry a rukama zpracujte hladké těsto. Opět platí, že ho je potřeba zadělávat jen dobu nezbytně nutnou. Jakmile drží pohromadě, ruce pryč! Pokud se těsto drolí, přidejte kapku žloutku nebo pár kapek studené vody. Zabalte do sáčku a dejte na hodinu odpočinout do chladu.
02.
Troubu zapněte na 170 °C. Těsto vyndejte z lednice a nechte chvíli odležet, aby lehce povolilo (ale ne úplně změklo, musí zůstat chladné!). Pak jej mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na asi 2 mm silný plát. Z něj podle fantazie a aktuální nabídky vašich vykrajovátek vykrajujte nejrůznější tvary, které klaďte kousek vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Klasika jsou kolečka nebo kytičky, ve kterých ještě uprostřed vykrojíte jeden další malý otvor. Ten pochopitelně vykrajujte jen do poloviny cukroví. Pečte asi 10 minut dorůžova, těsto by mělo jen velmi lehce změnit barvu.
03.
Polovinu zchladlého cukroví (tu bez vykrojeného středového otvoru) po rubové straně namažte marmeládou. Rubovou stranou se myslí ta, kterou těsto leželo na plechu – slepené cukroví tak bude vzhlednější. „Děravou“ polovinu cukroví po přilepení lehce poprašte moučkovým cukrem. Uchovávejte v chladu, aby cukroví zvláčnělo.
Další vychytávky, jak na opravdu nejlepší linecké cukroví, najdete v tomhle článku.
Vyzkoušíte něco trochu jiného, než je stále se opakující klasika?