Článek
Máte rádi výraznější chuť omáčky? Nahraďte část vývaru lákem z okurek nebo lák přidejte těsně před servírováním. Tak si zachová svěží chuť.
Postup
01.
Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou a ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.
02.
V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájeného na kostičky. V horkém tuku ze všech stran opečte prošpikované maso dozlatova. Pak ho vyjměte. Ve výpeku osmahněte dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Zaprašte ho moukou a smažte, dokud nevznikne jíška.
03.
Do základu na omáčku vložte maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.
04.
Na závěr do omáčky vložte na plátky nakrájené kyselé okurky (podle chuti a velikosti asi šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou.
Tip: Jako přílohu si udělejte kynuté houskové knedlíky anebo bramborové knedlíky jako od babičky. Výborné jsou i luxusní karlovarské knedlíky vařené ve fólii a dietní špaldové knedlíky v hrnku. Znojemská chutná i s těstovinami anebo s vařenou rýží.