Hlavní obsah
3,3
(75)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Hovězí maso s omáčkou má v české kuchyni svoji tradici. Jedním z klasických pokrmů, kde uplatníte prošpikovanou hovězí kýtu, je i znojemská pečeně. Tohle je snad jediné jídlo, kde i teplá kyselá okurka chutná všem!

25 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 900 g hovězí kýty
  • 75 g špeku
  • 8 ks kyselých okurek
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 3 ks cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 list bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Máte rádi výraznější chuť omáčky? Nahraďte část vývaru lákem z okurek nebo lák přidejte těsně před servírováním. Tak si zachová svěží chuť.

Postup

01.

Hovězí kýtu odblaňte. Polovinu špeku a asi dvě malé okurky nakrájejte na špalíčky. Pomocí nože s úzkou, dlouhou a ostrou čepelí do masa propichujte na různých místech po směru vláken hluboké díry a připravenými špalíčky je vyplňte. Poté maso ze všech stran osolte a opepřete.

02.

V kastrolu rozehřeje trochu oleje a zbytek špeku nakrájeného na kostičky. V horkém tuku ze všech stran opečte prošpikované maso dozlatova. Pak ho vyjměte. Ve výpeku osmahněte dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Podlijte ji trochou vývaru a opět restujte, až se tekutina odpaří. Takto opakujte, dokud nevznikne hnědý hutný základ omáčky. Zaprašte ho moukou a smažte, dokud nevznikne jíška.

03.

Do základu na omáčku vložte maso, podlijte vývarem nebo vodou asi do třetiny jeho výšky, přidejte koření a na mírném ohni za občasného promíchání a podlití duste asi 2,5 hodiny úplně doměkka.

04.

Na závěr do omáčky vložte na plátky nakrájené kyselé okurky (podle chuti a velikosti asi šest kusů) a promíchejte. Plátky pečeně podávejte bohatě přelité omáčkou.

Tip: Jako přílohu si udělejte kynuté houskové knedlíky anebo bramborové knedlíky jako od babičky. Výborné jsou i luxusní karlovarské knedlíky vařené ve fólii a dietní špaldové knedlíky v hrnku. Znojemská chutná i s těstovinami anebo s vařenou rýží.

Načítám